HTML

Tiszta szoftver, rendes ház

Szabad világ, szabad gondoltak, szabad szoftverek, nyílt szabványok

Friss topikok

Linkblog

Címkék: budapest közösség openoffice openoffice.org közép európai egyetem

Szólj hozzá!

Dr. Nyitrai Zsolt beszédének teljes szövegét IDE kattintva olvashatja.

Az infokommunikációért felelős államtitkár köszöntőjében üdvözölte Neumann János szülőföldjén a Budapestre sereglett Open-szoftveres közösséget, majd kiemelte: "Az új magyar kormány teljes mértékben elismeri, méltányolja, és nagyra tartja az open szoftverek fejlesztőinek erőfeszítéseit. Munkájukkal - Önök, az alkalmazások, a szabad és open szoftverek megalkotói, karbantartói és fejlesztői - bebizonyították nem csak nekünk, hanem mindenkinek, hogy igazán csak önkéntes közösségi munkával lehet olyan programokat és megoldásokat fejleszteni, amik segítenek az információs szabadság térnyerésében és az információs önrendelkezés megvalósításában."


Nyitrai szót ejtett a 2010-es választások során kialakult új helyzetről: "Mi, 2010-ben választásokat nyert pártszövetség képviselői elkötelezettek vagyunk egy szuverén, önrendelkező és korszerű Magyarország megteremtésében, legyen szó gazdasági, pénzügyi, energetikai, vagy éppen informatikai szuverenitásról és szabadságról, éppen ezért a győztes jobboldali, konzervatív Fidesz politikusai szeretnénk jelentős mértékben csökkenteni azt a verseny- és végeredményében kínálattorzító helyzetet, mely Magyarországon az ICT infrastruktúrák terén sajátos függési viszonyok kialakításával kiszolgáltatottá tette a magyar államot a dokumentum- és i nformációkezelés, valamint az információs szabadság területén."


Az Open Document Formatról szólva az infokommunikációs államtitkár kijelentette: "Tudjuk, hogy nemzetközi példák sokasága igazolja az Open Document Format sikerességét. Megfelelő előkészítés mellett levezényelt bevezetése igazolja az erőfeszítéseket, a realizálható költségcsökkentést, de azzal is tisztában vagyunk, az Open Document Format bevezetése jelentősen előmozdítja az állam-állam, az állam-magánszektor, az állam-állampolgára közötti kontaktusokban az információs szabadság térnyerését, az átláthatóság növelését."


Nyitrai annak a véleményének is hangot adott, hogy a közösség lezárja a vitás jogi kérdéseit: "Bízom abban, az Open szoftveres k özösség hamarosan túllendül saját vitás jogi kérdésein és megnyugtató módon rendezi azokat annak érdekében, hogy a projekt az eredeti célkitűzések alapján folyhasson tovább. Hiszen hiába a kormányzati akarat az Open-szoftverek alkalmazására, ha a közösség tagjai nem egyeznek meg a célokban" - fogalmazott az államtitkár, majd közös munkára hívta a magyar szekció és a nemzetközi közösség képviselőit: "Elsőként arra bíztatom Önöket, szegődjenek a magyar állam partneréül abban a feladatban, melynek célja, hogy a magyar közigazgatási és oktatási informatika probléma- és kockázatmentesen, de ténylegesen megnyithassa a zárva lévő állami kapukat a szabad szoftverek előtt."

Tanulva a múlt rossz hibáiból, az államtitkár mindehhez a beszéde végén hozzátette: "Ha elfogadják, közös munkára hívom Önöket azért, hogy Magyarország önrendelkezését és függetlenségét kivívjuk, és nem pedig azért, hogy régi és rossz függőségek helyett új függőségekhez láncoljuk a magyar szoftverfelhasználást."

Forrás

Szólj hozzá!

A Sun úgy dönt, hogy megszünteti az SISSL licencét (Sun Industry Standards Source License), s ennek következtében az OpenOffice.org Közösségi Tanács bejelenti, hogy az addig kettős licencű nyílt forrású irodai programcsomagra a jövőben csak az LGPL (GNU Library General Public License) vonatkozik.

Címkék: program openoffice.org

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Címkék: budapest stream előadás konferencia program openoffice.org 2010 szabadszoftver közép európai egyetem

Szólj hozzá!

A parlamenti előadások során kiderült, hogy az Oracle számára fontos az Oracle Open Office (a StarOffice utódja), mert jól beleillik az Oracle teljes megoldást kínáló terveibe - alkalmazási szinten - és hogy ehhez a termékhez és az OpenOffice.org-hoz kereskedelmi szintű támogatást is nyújtani kívánnak, mint ahogy azt a Sun is tette egykoron. Készül ugyanakkor egy Oracle Open Office Server termék is, és nem hagyják abba a Microsoft Office-hoz szánt ODF Plug-In fejlesztését sem. Michael Bemmer ismertette az Oracle álláspontját, de túl sok konkrétum azért - mint azt sejteni lehetett - nem derült ki.

A jelenleg regnáló kormány részéről dr. Nyitrai Zsolt elmondta, hogy az újonnan alakult kormány számára fontos a nyílt szabványok és a nyílt forráskódú megoldások használata, mert az Európai Unió is ezek irányába mozdult el az utóbbi években. A kormány szívesen alkalmazná a közösség által felhalmozott tudást és a szabad szoftvereket. Konkrét lépések ezzel kapcsolatban nem hanzottak el, de talán az ilyen hozzáállás biztató lehet a jövőre nézve.

Szólj hozzá!

A rendezvényre a belépés ingyenes.

A világ egyik legrangosabb informatikai eseményének, az OpenOffice.org nemzetközi konferenciának Kína, Spanyolország, Németország, Franciaország, Szlovénia és Olaszország után az idei évben Magyarország ad otthont. Az eseményre az egész világ odafigyel, hiszen a százmilliók által használt ingyenes szoftver az idei évben lesz éppen 10 éves.
A jubileum kapcsán a szabad szoftveres közösség egy ingyenes fesztivállal lepi meg a hazai érdeklődőket. A hajnalig tartó rendezvényen a koncertek, születésnapi meglepetések mellett egy különleges kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a szerzői jog helyzetének alakulásáról, illetve találkozhatnak a nyílt szoftveres világ legismertebb apostolaival, fejlesztőivel.

A fesztivál programja

18.00-19.00 Copyright kiállítás megnyitó
19.30-20-00 OpenOffice.org jubileumi megemlékezés
20.00 Bardo
21.30 Tűzijáték
22.00 Qualitons
24.00 Barabás Lőrinc Eklektrik
02.00 Dj: Superman és Mango

Bejegyzés a Facebookon

Hivatalos oldal (angolul)

Címkék: budapest open közösség fesztivál ingyenes szabadság gödör klub

Szólj hozzá!

Szolgálati közleménynek szánom, hátha valaki innen értesül:

Az idei OpenOffice.org Konferencia Parlamentben tartandó megnyitó ünnepségéhez, ma reggel 8 órára, az épület déli oldala felöli 7-es kapuhoz kell menni.

Szólj hozzá!

Az FSF.hu Alapítvány 2009-ben kiírt Szabad Szoftver Pályázat 2009 pályázatán 7 pályaművet támogatott mintegy 3 millió forint összeggel, köztük a „Hasznos OpenOffice.org kiterjesztések fejlesztése” elnevezésű pályázatot is. A pályázat célja olyan kiterjesztések megírása, amely az OpenOffice.org közösség által régen hiányolt funkciókat valósít meg.

A kiterjesztésekről
A „Munkafüzet-dokumentumok lehetséges hibáinak felkutatása” kiterjesztés fejlesztése; Az ellenőrzés többek között ezekre a területekre terjed ki: Azon szövegként tárolt számok jelzése, amelyek képletekben kerültek felhasználásra; Számot tartalmazó cellák, amelyeket egyetlen képlet sem használ fel; Üres cellák, amelyet referenciaként használtak fel.
A kiterjesztés elérhető az OpenOffice.org Extension webhelyről:
http://extensions.services.openoffice.org/en/project/validator

Figyelőablak (Watch Window) fejlesztése Calc programhoz; A figyelőablak segítségével a kiválasztott cellák értékei és az értékek változásai egy külön megjelenő, mindig látható ablak segítségével a felhasználó számára is jól követhetővé válik.
A kiterjesztés elérhető az OpenOffice.org Extension webhelyről:
http://extensions.services.openoffice.org/en/project/watchwindow

Diagram készítő (szervezeti, gyűrű, venn és piramis diagramok támogatásával) kiterjesztés fejlesztése.
A kiterjesztés elérhető az OpenOffice.org Extension webhelyről:
http://extensions.services.openoffice.org/en/project/diagram

A pályázat keretén belül készült kiterjesztések forráskódja elérhető lesz ezen a helyen:
https://ooop.svn.sourceforge.net/svnroot/ooop/

Hibajelentést igénylése a következő linken lehet tenni:
https://sourceforge.net/apps/trac/ooop/wiki

Címkék: extension openoffice kiterjesztés diagram openoffice.org watchwindow validator

Szólj hozzá!

Elérkezett hát az OpenOffice.org Konferencia első napja. Ez a nap inkább az OpenOffice.org projekthez közelebb álló emberek számára érdekes, mert a szokásos informális találkozóknak jött el az ideje.

Mindenesetre a programból látható, hogy az igazi – mindenki számára érdekfeszítő – nagy események holnap kezdődnek a Parlamentben a megnyitóval, majd utána az előadások hosszú sorával, és este az Open Fesztivállal. Az Open Fesztivál mindenki számára kellemes szórakozást nyújt, hiszen az NLC party mellett, kiállítás, jó néhány koncert és egyéb meglepetések várnak a Gödör Klubba látogatókra. Azt hiszem a szervezőbizottság mindent megtett, hogy az OpenOffice.org megszületésének 10. évfordulóját méltóképpen ünnepelje meg a közösség. Az ingyenes Open fesztivál mellett mindenkit szeretettel várnak a további közösségi programokra is.

Az OpenOffice.org Konferenciát a következő szervezetek támogatták: támogatók. További támogatók segítségét is nagy örömmel várják a szervezők.

Címkék: budapest open közösség felhasználók előadás konferencia fesztivál program buli fejlesztés openoffice.org 2010

Szólj hozzá! · 1 trackback

süti beállítások módosítása