HTML

Tiszta szoftver, rendes ház

Szabad világ, szabad gondoltak, szabad szoftverek, nyílt szabványok

Friss topikok

Linkblog

A Mozilla Firefox 4-es verziója a következő nagy lépés lesz a böngésző történetében. Számos újdonság jelenik meg majd a böngészőben, követve a legújabb webes szabványokat és irányvonalakat. A böngésző kinézete is nagyobb megújuláson megy keresztül és sebesség tekintetében is jelentős gyorsulást tapasztalhatnak a felhasználók. A Firefox 4 is minden támogatott platformon tartalmazza a nemrégiben megjelent 3.6.4 verzió újdonságát: az összeomlás elleni védelmet, amely a külső gyártó által készített bővítményeket külön szálon futtatja.

Az új megjelenés, napjaink trendjének megfelelően nagyobb helyet biztosít a böngészésre azzal, hogy a menüsort egy gomb alá rejti el (Firefox gomb). Ez a funkció - így az új téma - teljes pompájában Windows és Mac OS X felhasználók számára már a legújabb bétában elérhető, és remélhetőleg a Linux felhasználók is hamarosan használatba vehetik. További újdonság, hogy a böngészőlapok fülei immáron a böngészősáv fölé is kerülnek majd (ez az alapértelmezés új profil esetén), felhasználó igénytől függően.

A Firefox a következő - szám szerint - ötödik béta kiadásával immáron elnyeri végleges formáját a funkcionalitás tekintetében. Szeptember elsejével a fejlesztők több szolgáltatást nem adnak a Firefox 4 kódjához és API is immáron stabil állapotba kerül, azaz a mai nap után a kiadás stabilizálása, hibajavítása. A kínált szolgáltatások tekintetében teljes Firefox 4 Béta 5 megjelenése az elkövetkező héten várható. Mint az a következő újdonságokból is látható, a Firefox alapjait adó Gecko motor alapos fejlesztésen esett át, így elnyerve a 2.0-s verziószámot.

További újdonságok a Firefox 4-es verzióban:

Megújult a kiegészítőket kezelő ablak, amely immáron lapként jelenik meg és így biztosít több helyet a böngészési élmény testreszabásához.

  • A kiegészítőkkel telepakolt Firefox gyorsabban indul majd.
  • A WebM videók közvetlen támogatásával elérkezett az internetre a nyílt megoldáson alapuló kiváló minőségű HD videók ideje.
  • Az alapoktól újraírt HTML5 értelmező napjaink legjobb internetes élményét biztosítja a következő haladó funkciókkal kiegészítve: közvetlen webes videó és hang, húzd és ejtsd rendszerű elem- és fájlkezelés.
  • A kiválasztott lapokat átalakíthatjuk alkalmazás lapokká, amelyek az lapok eszköztár első lapjaiként jelenik meg kizárólag a webhely ikonjával reprezentálva.
  • Firefox Panorama a lapok kezelésének, csoportosításának minden eddiginél egyszerűbb és látványosabb módja.
  • Beállítások, jelszavak, könyvjelzők, előzmények, Intelligens címsor, nyitott lapok és egyéb testre szabott beállítások szinkronizálása a felhasználó különféle eszközei között. A Sync segítségével a Firefox minden helyzetben ugyanazt a kiváló felhasználói élményt biztosítja.
  • Az Intelligens címsor most már az éppen megnyitott lapok között is keres, így elkerülhető, hogy azonos webhelyet többször nyissunk meg.
  • A WebSockets segítségével a fejlesztők valós idejű interakciót igénylő alkalmazásokat írhatnak, például: játékokat és csevegőalkalmazásokat.
  • Magánszféra védelmével kapcsolatos újítások.
  • A lazy frame construction, azaz a rétegtartalmak létrehozása egyszerre, s nem beszúrás pillanatában. Ezzel rengeteg erőforrás spórolható meg a weboldalak leképzése közben.
  • Az aszinkron I/O, a JavaScript motor indulásának gyorsulása, valamint az első elindulás, a lapkezelés és -megjelenés gördülékenységének fokozása a Firefox új verziójának gyorsabb működésének lesz a záloga.
  • A retained layers segítségével a weboldal elemeit tartalmazó rétegek fastruktúrába szervezett halmazából csak a látható rétegek kerülnek leképzésre. Ráadásul ez a leképzés a fő Firefox programszáltól külön végezhető úgy is akár, hogy az oldalt felépítő elemek gyorsítótárazhatóak és felhasználhatók a hardveres gyorsítás még teljesebb kiaknázásához is.
  • A hardveres grafikai gyorsítás használata. Az eddig bétákban ki volt kapcsolva alapértelmezésként, de grafikai megjelenítéssel foglalkozó csoport kitartó és áldozatos munkájának köszönhetően a Beta 5 verziótól kezdve minden platformon elérhető a grafikus elemek hardveres gyorsítása. Windows Vista és Windows 7 operációs rendszerek esetén a gyorsítás a Direct2D interfészen keresztül működik, minden támogatott, legalább DirectX 10 képes hardver esetén. Az alábbi gyorsítási interfészek használatosak a különféle rendszerszoftverek esetében:
    Rendszer Linux Windows XP Windows Vista/7 Mac OS X
    Tartalom XRender nincs Direct2D Quartz
    Kompozició OpenGL Direct 3D Direct 3D OpenGL
    A grafikus hardver ilyen módú felhasználásából sokat profitál a böngésző, hiszen a megjelenő weboldal jóval gyorsabban reagál a felhasználói tevékenységre, különösen az összetettebb, többek között átlátszóságot és átváltozó elemeket tartalmazó weboldalak esetén. A gyorsítás két területen kerül bevetésre: tartalom és kompozíció. A tartalom elkészítéshez használt gyorsítás került most engedélyezésre, így a szövegek, képek, CSS keretek leképzése lett most gyorsabb. A kompozíció, azaz a tartalommal töltött rétegek (layerek) együttes, végső megjelenítésének gyorsítása még nincs alapértelmezetten bekapcsolva ebben a verzióban. Látványos demonstráció és kipróbálható demó:
    Amennyiben a hardveres gyorsítás valamilyen problémát okoz, letiltható a következő helyen: Eszközök->Beállítások->Haladó, vagy angol verzióban: Tools->Options->Advanced.
  • Az előbbi kettő "mellékhatása" a lapgörgetés jobb megvalósítása, amely már nem pixelenként görgetést alkalmaz, hanem kihasználja a grafikus alrendszer lehetőségeit is.
  • Grafx Bot: amennyiben problémába ütközünk a hardveres grafikai gyorsítás és a Mozilla Firefox 4 használatakor, ezen kiterjesztés telepítésével és visszajelzések küldésével segíthetjük a fejlesztők munkáját. (Közvetlen letöltő link)
  • Hang vizualizáció: eddig nem volt lehetőség arra, hogy a böngészőben lejátszott hangot és zenét kreatívan, képek és mozgóképek segítségével a felhasználó számára izgalmas módon jelenjenek meg. Egy új hang API segítségével azonban a HTML5 nyelv által meghatározott <AUDIO> és <VIDEO> jelőlők révén megadott művek nyers hangadatát a webfejlesztők a lejátszott hangok képi megjelenítésével egészen új élménnyel gazdagíthatják. Dave Humphrey Mozilla fejlesztő webes naplójából részletesen kiderülnek a részletek. A demóról készül videó:
  • Biztonságosabb kapcsolatok: A HTTP Strict Transport Security (HSTS) egy új biztonsági protokoll a Mozilla Firefox 4-ben, amely lehetővé teszi a Firefox számára, hogy a böngésző a lehető legbiztonságosabb módon kapcsolódjon a webhelyekhez. A Firefox 4 immáron emlékszik, mely webhelyek használnak HSTS protokollt és ezekhez a webhelyekhez kizárólag SSL (Secure Sockets Layer) használatával, biztonságosan kapcsolódik. Ez a lehetőség segít elkerülni a  “man in the middle” (magyarul: középreállásos)típusú támadásokat. További részletekért megtekinthető Sid Stamm tollából származó blog-bejegyzés aki a Mozilla Biztonsági csapatának tagja.
  • Egyszerűbb kiegészítő fejlesztés a Jetpack segítségével.
  • Az IndexedDB strukturált tárolóterület a webalkalmazások adatainak tárolásához, gyorsított vagy kapcsolat nélküli eléréséhez.
  • A Web Konzol a dinamikus weboldalak hibakeresésére szánt ellenőrzőeszköz.
  • A CSS3 specifikációban leírt Transitions (átmenet) és Transformations (átalakulás) funkciók
    támogatása.
  • >Multi-touch támogatás Windows 7 rendszereken.

A fejlesztők egy, kettő, három, négy, öt blogbejegyzésban számoltak be az új tesztverzió megjelenéséről, és kérik a közösség segítségét, hogy a Feedback gomb segítségével visszajelezve együtt alakítsuk olyanná a Firefoxot, hogy az számunkra a legjobb legyen.
Firefox 4 aktuális Beta változatának letöltése

A legújabb Firefox 4 Béta már magyar nyelven is elérhető.

Gyakran ismételt kérdések és az újdonságok a Firefox 4 Beta verziójával kapcsolatban (angol nyelvű oldalak).

(A később megjelenő újdonságokkal ezt a bejegyzést fogom frissíteni. Firefox 4 beta 5 alapján)

Címkék: firefox open internet program újdonság böngésző fejlesztés source szabadszoftver

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztaszoftver.blog.hu/api/trackback/id/tr732263485

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Végre elkészül a Firefox 4 2011.02.28. 22:03:10

A jelek szerint a Mozilla fejlesztői gyorsabban haladnak a hibák javításával, mint egy hete várták

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xaba99 · http://landf.blog.hu 2010.09.01. 17:08:28

"nemrégiben megjelent 3.6.4 verzió"

khmm. 3.6.8-nál tartunk, és ez sem túl új.
a 3.6.4 valamikor nyár elején lehetett, ha nem régebben...

KAMI 2010.09.08. 08:42:41

@xaba99: Azt szerettem volna kiemelni, hogy melyik verzióban jelent meg ez az újdonság, s nem azt, hogy melyik a legújabb verzió.
süti beállítások módosítása