HTML

Tiszta szoftver, rendes ház

Szabad világ, szabad gondoltak, szabad szoftverek, nyílt szabványok

Friss topikok

Linkblog

Lassan hét éve, hogy 2004 októberében megjelent az Ubuntu első kiadása. Az azóta eltelt években az Ubuntu sok felhasználóhoz eljutott, és komoly közösség alakult ki mögötte Magyarországon is. Bár pontos adatok nincsenek a felhasználók számáról, azt tudjuk, hogy az ubuntu.hu 2007 áprilisi indulása óta több mint 22 ezer felhasználó regisztrált, és egy átlagos napon 4-5 ezer látogató fordul meg az oldalon. Egy-egy új Ubuntu kiadás megjelenéséről minden jelentősebb informatikai oldal és portál beszámol, és ezeket a híreket jellemzően sok olvasó kommentálja. Egyre többet lehet hallani arról, hogy valamely közintézmény Ubuntura váltott, vagy fontolgatja a váltást, és az Ubuntu egyre inkább teret nyer az oktatásban is. Van viszont egy komoly hiányosság: eddig hivatalosan nem lehetett Ubuntut haszálni az érettségi vizsgán. Ezért a Magyar Ubuntu Közösség elhatározta, hogy elkészít egy olyan Ubuntu változatot, amely megfelel az közép- és emelt szintű érettségi követelményeinek.


Az Ubuntu érettségire szánt változata az Ubuntu Érettségi Remix elnevezést kapta, igazodva az Ubuntu védjegy felhasználására vonatkozó követelményekhez. A projekt vezetője Horváth Hajnalka ubuntu tag, az FSF.hu Alapítvány aktivistája. Az Érettségi Remix még fejlesztés alatt áll, azonban a rendszer már lényegében összeállt és elindult a hivatalos minősítési eljárás is, így reményeink szerint a 2012 májusi érettségin már választhatják ezt a rendszert a diákok. Az érettségire szánt terjesztés felesztés alatt álló kiadása az Ubuntu 11.04-re épül. A tervek szerint a jövőben mindig az aktuális LTS (vagyis hosszú távon támogatott) Ubuntu kiadásra épül majd a rendszer, ezúttal azonban a Unity felület bevezetése miatt ezt nem tartottuk volna jó megoldásnak: a klasszikus GNOME felület ugyanis hosszú távon nem lesz elérhető, és mindenképpen szerettük volna elkerülni, hogy alig egy év után lecseréljük a rendszer alapértelmezett felhasználói felületét.

Az Ubuntu Érettségi Remix lényegében egy alap Ubuntu, kiegészítve azokkal az alkalmazásokkal, amelyekre az érettségin szükség lehet. Így bekerültek a GIMP, az Inkscape, a Pinta és a KolourPaint grafikus alkalmazások, a KompoZer és a Seamonkey a weboldal készítéshez, valamint a LibreOffice Base és a MySQL motor az adatbáziskezeléshez. Az emelt szintű érettségin szükséges programozási feladatok megoldására az Eclipse, a Lazarus, a Code::Blocks, az Idle és a Geany fejlesztőeszközöket használhatják a diákok, a támogatott programozási nyelvek a Python, a Free Pascal, a Perl, a C, a C++ és a Java. A Live CD alapértelmezetten tartalmazza a magyar és angol nyelvi csomagokat, de természetesen a tárolókból ugyanúgy elérhető a többi nyelvi csomag is.

Az érettségi változatba több saját fejlesztésű eszköz is bekerült, melyek célja, hogy könnyebbé tegyék a rendszer vizsgán történő használatát. Az Adatbázis segédeszköz segítségével a felhasználók egyszerűen hozhatnak létre, menthetnek és törölhetnek adatbázisokat, valamint arra is lehetőségük van, hogy új adatbázis felhasználót kreáljanak. Az Indítópanel testreszabása eszköz segítségével pedig pillanatok alatt beállíthatják, hogy mely, érettségin szükséges alkalmazások ikonjai jelenjenek meg a Unity indítópaneljén. Az Adatbázis segédeszköz közvetlenül elérhető a LibreOffice Base indítóikonjának quicklistjéből. Emellett készült egy Fejlesztői környezet indító elnevezésű launcher is, amelynek segítségével kiválaszthatjuk, hogy melyik programozási környezetet szeretnénk elindítani. Az ikon egy quicklistet is kapott, így jobb egérgombbal kattintva közvetlenül is indíthatjuk bármelyik támogatott fejlesztői környezetet.

Az Ubuntu 11.04 Érettségi Remix, bár még hivatalosan nem készült el, már alkalmas nyilvános tesztelésre. A felfedezett hibákat a projekt Launchpad oldalán jelenthetik a tesztelők. A rendszer legfrissebb fejlesztői kiadása és a hozzá kapcsolódó dokumentáció ide kattintva érhető el.

Forrás: mogorvamormota.hu

ubuntu-1104-erettsegi-desktopubuntu-1104-erettsegi-launcher-editorubuntu-1104-erettsegi-launcher-editor-restartubuntu-1104-erettsegi-adatbazisubuntu-1104-erettsegi-base-quicklistubuntu-1104-erettsegi-develUbuntu 11.04 Érettségi Remix (Programozási környezetek)ubuntu-1104-erettsegi-eclipseubuntu-1104-erettsegi-gimp

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztaszoftver.blog.hu/api/trackback/id/tr163163379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása