HTML

Tiszta szoftver, rendes ház

Szabad világ, szabad gondoltak, szabad szoftverek, nyílt szabványok

Friss topikok

Linkblog

A felpörgetett kiadási ütemtervnek megfelelően a Firefox 6 kiadási dátumához közeledve – 2011. augusztus 16. – béta fázisba lépett a böngésző idei harmadik fő kiadása a Firefox 6. Az új verzió számos apróbb javítást és néhány új funkciót tesz elérhetővé a felhasználók számára. Ezzel lényegében egy időben a Firefox 7 is behajózott a végfelhasználói tesztelésre szánt Auróra csatornába, s a fejlesztők és a kísérletezőkedvűek kipróbálhatják az alfa állapotban lévő 8-as verziót a Nightly csatornából.

Az új fejlesztési modell szerint, a kiadások 18 hetente követik egymást, így a böngésző fejlődése folyamatos, a beépített fejlesztések szaporább ütemben jutnak el a felhasználókhoz. Remélhetőleg az Aurora csatornával is több felhasználó kezd el megbarátkozni, kipróbálván a legfrissebb újdonságokat és hasznos visszajelzéseket szolgáltatva a Mozilla Firefox fejlesztőinek. Visszajelzéseket a beépített „Visszajelzés” gomb segítségével – elsősorban angol nyelven – tehetjük meg.

A Firefox 6 egyik újdonsága lesz a weboldalak szerint beállítható „Adatkezelő” lap, amely minden weboldalhoz egyedi adatkezelési beállításokat határozhatunk meg, és kezelhetjük az eltárolt jelszavakat is. Mindezt könnyedén, átláthatóan és egyszerűen kereshető módon. A beállítások megtekintéséhez írjuk be a címsorba az „about:permissions” címet. Remélhetőleg ez a beállítás a jövőben saját menüpontot kap majd, miképpen ez a SeaMonkey vadonatúj 2.2-es verziójában is megfigyelhető.

A Bővítmények számára beépítve érhető el a frissítési szolgáltatás. A „Bővítmények frissességének ellenőrzése” linkre kattintva juthatunk el a https://www.mozilla.com/hu/plugincheck/ oldalra.

Javult a Firefox 6 Beta böngésző HTML5, CSS3, JavaScript, WebGL, SVG és DOM szabványok és ajánlások támogatása is. Erről egy igen részletes cikk keretében a Firefox fejlesztői helyén lehet olvasni: https://developer.mozilla.org/en/Firefox_6_for_developers

Csökken a böngésző indulási ideje, mert az elmentett lapcsoportokat a böngésző ezentúl csak a Panorama használatakor tölti újra.

A továbbfejlesztett címsor vizuálisan kiemeli a tartomány nevét, így mindig jól látható melyik domaint böngésszük. Javult a webhely azonosításának megjelenítése is.

A Scratchpad révén egyszerűbben fejleszthetünk és tesztelhetünk JavaScript kódokat a böngészőben. A Web Socket támogatása is fejlődött, hiszen a protokol 07-es verziója került a programba. A webfejlesztő-eszközök külön menüt kaptak a narancssárga Firefox gomb alatt. és a WebKonzol is áthelyezhetővé vált. A fejlesztők használhatják a Window.matchMedia API-t, amely a médiatartalmak átméretezéséhez nyújthat segítséget. A kiszolgáló által küldött események által pedig üzenőfal típusú alkalmazások készíthetők.

Mindezek mellett számos apróbb hibajavítás is helyet kapott a Firefox következő kiadásában.

A Firefox 6 Beta letölthető Linux, Windows és Mac operációs rendszerekre, valamint Androidra is.

Számítunk a visszajelzésére!

Firefox 6 Beta – Kiadási megjegyzések

Firefox Mobile 6 Beta – Kiadási megjegyzések

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztaszoftver.blog.hu/api/trackback/id/tr293094046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása