HTML

Tiszta szoftver, rendes ház

Szabad világ, szabad gondoltak, szabad szoftverek, nyílt szabványok

Friss topikok

Linkblog

Sokat késett, de mégis megérte rá várni: Hamarosan megjelenik a Mozilla Firefox 4 végleges kiadása. Ennek egyértelmű jele, hogy a Mozilla elérhetővé tette a böngésző kiadásra jelölt (RC) változatát. A Firefox több, mint öt éves története talán legtöbb újdonságot hozó új verzióval érkezik – a várakozások szerint – még márciusban. A fejlesztők az utolsó simításokat végzik a programon és számítanak minden építő jellegű kritikára.

A Windowsra, Linuxra és Mac OS X-re elérhető alkalmazás kilépett a béta fázisból és hetvennél is több nyelven tölthető le a program honlapjáról. Noha még meg sem jelent a végleges verzió, de világszerte több millió ember használja már, és magyarországi felhasználók 1% is ezzel a verzióval böngészi a világhálót.

Alaposan felfrissítették a készítők a Firefox 4 kinézetét: az új és helytakarékos Firefox gomb, a felül elhelyezhető lapok, a lapok közötti váltás a címsor segítségével, az alkalmazás lapok bevezetése – amellyel kiemelt helyen rögzíthetünk lapokat a többi böngészőlap előtt. A felhasználói felület frissítései mind az egyszerűbb és hatékonyabb böngészést szolgálják.

A könnyebb használatot célozza meg a Firefox Panorama, amellyel a lapok és lapcsoportok kezelése, rendezése válik igazán egyszerűvé. A kiterjesztések kezelésére szolgáló panel is teljesen új formát öltött és beköltözött a lapok közé, amivel áttekinthetőbb lett. A Közösség aktivitását jól jelzi, hogy a kiterjesztések 70%-a már kompatibilis a hamarosan megjelenő új verzióval, de amennyiben mégis probléma lenne egy-egy kiterjesztéssel, be is jelenthetjük a problémát: Firefox Add-ons Compatibility Reporter.

Több gépet használók nyilván örülnek majd a beépített Sync – szinkronizálási lehetőségnek, amellyel egyszerű és biztonságos módon oszthatjuk meg könyvjelzőinket, beállításainkat, jelszavainkat az általunk használt valamennyi asztali gép és néhány fajta mobil eszköz között is.

A HTML5 szabvány és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások mind teljesebb körű támogatása fontos szempont volt a Firefox 4 fejlesztése során. A web fejődését aktívan támogató böngészőként a Firefox az összes jelentős lehetőséget tökéletesen támogatja. A lehetőségek egy részét a frissen elindított Web Csodái (Web O’ Wonder) weboldal mutatja meg a felhasználók számára. Fejlesztők részére készített Mozilla Developer Network Demo Studio weboldal illusztrálja a jövő webalkalmazásainak fejlesztési irányait.

Az új változat sebessége minden tekintetben jelentősen nőtt. Napjaink slágertémája a JavasScript kódok feldolgozási sebessége például a különféle tesztek szerint legalább 3x, de néhol 6x gyorsabb lett a Firefox 4-ben, mint a megelőző 3.6.x verzióban. A hardveres gyorsítás segítségével az összetett oldalak megjelenítése sokkal gyorsabb. Windows esetén a Direct2D és Direct3D, MAC OS X esetén az OpenGL alrendszer képességeit képes kiaknázni a Firefox 4. Ezekre a programozói interfészekre építve valósul meg a WebGL támogatás is, amelyel több sikertelen próbálkozás után a harmadik dimenzió is a webre költözik.

A Mozilla Firefox 4 továbbra is kiemelten vigyáz a felhasználó személyes szférájára és biztonságára, s ezzel kapcsolatban is kerültek újdonságok az alkalmazásba. Nehéz lenne az összes újdonságot kitárgyalni egy ilyen rövid hírben, így hamarosan részletes bemutatóval fedem fel a Firefox 4 valamennyi újdonságát.

A Firefox 4 megjelenése alkalmából a Közösség ismét kiadási bulit szervez, amely a Dokumentumszabadság Világnapján 2011. március 30-án kerül megrendezésre.

További információk a rendezvényről

 

Forrás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztaszoftver.blog.hu/api/trackback/id/tr952729087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása