HTML

Tiszta szoftver, rendes ház

Szabad világ, szabad gondoltak, szabad szoftverek, nyílt szabványok

Friss topikok

Linkblog

Megjelent az Ubuntu legújabb kiadása, az Ubuntu 10.10, fejlesztői kódnevén a Maverick Meerkat. Az új Ubuntu ingyenesen letölthető az ubuntu.hu oldal letöltési szekciójából. Azok számára pedig, akik az Ubuntu korábbi kiadását használják, a rendszer fel fogja ajánlani a frissítés lehetőségét. A frissítésnél minden adatunk és beállításunk megmarad, egyszerűen a rendszer és az alkalmazások frissülnek az aktuális verzióra.

Letöltés

Torrent

Kérjük, ha teheti, torrent segítségével töltse le az új kiadást, hogy ezzel is csökkentse a kiszolgálókra nehezedő terhelést!
32 bites változat | 64 bites változat

32 bites változat

Szinte minden számítógépre. Válassza ezt, ha bizonytalan.
torrent | Bitmind | weblappark | Frankie | Hollandia | Svédország | main

64 bites változat

torrent | Bitmind | weblappark | Frankie | Hollandia | Svédország | main

Képernyőképek

Ubuntu 10.10 képernyőképek

Újdonságok

Ubuntu betűcsalád

Ebben a kiadásban debütál az új Ubuntu betűcsalád. Az új betűkészlet egyedi, stílusos, és már egészen kis méretben is kiválóan olvasható. A készletben természetesen megtalálhatók a magyar nyelvben használatos ékezetes karakterek is.

Shotwell

A korábbi kiadásokban megtalálható F-Spot fotókezelőt a Shotwell váltja: az új alkalmazás gyorsabb működést és áttekinthetőbb felületet kínál a felhasználók számára. A Shotwell segítségével egyszerűen kezelhetjük a fényképgyűjteményünket, albumba rendezhetjük képeinket, elvégezhetünk egyszerűbb retusálási műveleteket (például kivágás, forgatás, vörösszem-effektus eltüntetése).

Gwibber

A Gwibber közösségi kliens az Ubuntu idén áprilisban megjelent előző kiadása a óta a rendszer része. A program segítségével közvetlenül érhetjük el az olyan népszerű közösségi oldalakat, mint a Twitter, a Facebook, a Flickr, az Identica, a Digg, a FriendFeed vagy a Qaiku. Az új kiadásban ez a lista a Google Buzz és a Ping.FM szolgáltatásokkal bővült. A háttérben történt fejlesztéseknek köszönhetően az alkalmazás nem csak többet tud, de érezhetően gyorsabb is lett.

Ubuntu Szoftverközpont

Fejlődött az alkalmazások telepítésére és eltávolítására szolgáló Ubuntu Szoftverközpont is. Az új kiadásban külön részben láthatjuk kiemelve az ajánlott alkalmazásokat, valamint az Ubuntu szoftvertárolóiba bekerülő új programokat. Arra is lehetőségünk van az új kiadásban, hogy visszanézzük a korábbi műveleteinket, így visszamenőlegesen is láthatjuk, mikor mit telepítettünk.

Ubuntu One

Az Ubuntuban megtalálható fájl- és adatszinkronizációs megoldás, az Ubuntu One is jelentős fejlesztésen ment keresztül: gyorsult a fájlok és mappák szinkronizációjának sebessége. A javulás különösen a sok fájlt tartalmazó mappák esetében szembetűnő. Új felületen regisztrálhatjuk és azonosíthatjuk magunkat. Az Ubuntu One segítségével egyszerűen szinkronizálhatjuk a fájljainkat, címjegyzékünket, jegyzeteinket és Firefox könyvjelzőinket a gépeink között: erre 2 GB ingyenes online tárhely áll rendelkezésünkre, amit webes felületen is elérhetünk. Ha ez kevés lenne, havi 2,99 USD áron vásárolhatunk további tárhelyet, 20 GB-os egységekben.

Multi-touch

Az új Ubuntu kiadás támogatja a multi-touch eszközöket, vagyis az ilyen képernyővel szerelt notebookokat (például Dell XT2) és az Apple Magic Trackpadjét. A multi-touch technológia lényege, hogy az eszköz egyszerre több ujj mozgását is képes követni, és arra reagálni. Jelen pillanatban az alkalmazások még nem használják ki a technológia nyújtotta lehetőségeket: az Ubuntu fejlesztők célja az, hogy 2012-re már minden fontos program támogassa a technológiát.

Unity

Az elsősorban netbookokra szánt, de nagyobb gépeken is jól használható változat, az Ubuntu Netbook Editionben debütál az új, Unity elnevezésű felhasználói felület. A Unity-t úgy alakították ki, hogy maximálisan kihasználja a netbookok szűkös képernyőjét: ezért az alkalmazások menüje, és a teljes képernyőre rakott ablakok felső kerete beolvad képernyő tetején lévő panelbe.

A képernyő bal oldalán egy indítópanel kapott helyet, ahol láthatjuk az éppen futó alkalmazásokat, valamint rögzíthetjük az általunk leggyakrabban használt programok indítóikonjait. Ha több ikont használunk, mint amennyi a panelen elfér, az ikonok egy része térben kissé elforgatva jelenik meg, így jobban kihasználva a rendelkezése álló felületet. Ha a kurzort az ikonsor fölé húzzuk, az ikonok automatikusan visszafordulnak, és egérrel görgethetjük azokat. A Unity felületet kezdetektől fogva úgy tervezték, hogy kihasználja a multi-touch technológia kínálta lehetőségeket.

Elérhetőség

Az Ubuntu szabad szoftver, így bárki ingyenesen letöltheti és telepítheti. A letöltött CD-t bárkinek jogszerűen továbbadhatjuk, átmásolhatjuk: az Ubuntu fejlesztői arra biztatják a felhasználókat, hogy nyugodtan terjesszék ismerőseik körében a rendszert. Az Ubuntu magas szinten támogatja a magyar nyelvet, így a teljes rendszer, valamint a súgó magyarul szól a felhasználókhoz. Ha valaki elakadna valahol telepítés vagy használat közben, vagy egyszerűen csak szívesen olvasna, beszélgetne az Ubunturól, a Magyar Ubuntu Közösség oldalán, az ubuntu.hu-n minden segítséget megkap ehhez.

Forrás: ubuntu.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztaszoftver.blog.hu/api/trackback/id/tr702362634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása