HTML

Tiszta szoftver, rendes ház

Szabad világ, szabad gondoltak, szabad szoftverek, nyílt szabványok

Friss topikok

Linkblog

A hőskorban a Firefox főkiadásai rendszertelenül és évesnél is ritkább ütemben követték egymást. A felpörgetett kiadási ütemtervet a Mozilla a Firefox 5 megjelenésével vezette be, közel nyolc évvel ezelőtt. Ebben a rendszerben a sűrűbb kiadások 6 hetente követték egymást, miközben a termék 3 stabilizációs lépcsőn érett stabil verzióvá a Nightly → Aurora → Beta → Stabil útvonalat bejárva.

Ez az ütemterv aztán lazul 6-8 hetesre az idők folyamán – főleg a karácsonyi szezon kapcsán. 2017. április 18-cal kezdődően az Aurora csatorna nem kapott újabb Firefox főverziót, az azt használó felhasználók a Beta verzióra kerültek át – a fejlesztő Mozilla terveinek megfelelően. Maga az Aurora csatorna is hamarosan megszűnt, így az újdonságok 6-8 héttel korábban jutottak el a felhasználókhoz. Az eddig Aurora alapokból építkező fejlesztői változat alapjait ezentúl már a Beta verzióra kerültek át.

A Mozilla bejelentése értelmében ez a kiadási ciklus változik át négyhetes periódusokra, 2020-tól kezdődően. Ezzel a lépéstől a fejlesztőcsapat azt várja, hogy hamarabb juthatnak hozzá a felhasználók az újdonságokhoz, amely renderes kérés a részükről. A nagyobb vállalatoknak szánt, hosszú támogatású verzió, az Extended Support Release 12 havonta kap új főverziót és 3 hónapos átfedés lesz a kiadások között, így elegendő időt biztosítva az áttérésre. A tervezett két következő ESR verzió 2020. júniusában és 2021. júniusában jelennek majd meg.

A fejlesztő szerint ezzel a változtatással rugalmasabb lesz a fejlesztés, az új funkciók hamarabb kerülnek a felhasználók és fejlesztők elé, és törekedni fognak a jó minőségű és stabil kiadásokra. A stratégiai váltás kapcsán létfontosságú lesz a Beta és Developer Edition kiadásokról érkező visszajelzések, azok feldolgozása és javítása, valamint az esetlegesen keletkezett újabb hibák gyors és szakszerű javítása. Napjainkban hetente két béta kiadás jelenik meg a Firefox-ból, de a jövőben a  béta kiadások száma növekedni fog, közelítve a Nighty kiadás napi frissítési ütemét.

Továbbra is alkalmazza a Mozilla a Firefoxon belül a funkciók fokozatos terítését. Ezzel a megoldással minimalizálhatók a szeléskűrű problémák száma, hiszen a felhasználók kis százalékán kezdődik meg egy-egy funkció bekapcsolása – majd problémamentes időszak után egyre nagyobb százaléknyi felhasználó kapja meg az adott szolgáltatást.

A kiadások ütemezése az alábbiak szerint fog alakulni:

https://hacks.mozilla.org/files/2019/09/4-week-release-cycle-blog.png

A Firefoxra és annak ESR verzióra épülő kiadásai is (például: SeaMonkey és Tor) vélhetően több kiadást fognak kiadni évente, de ezen kiadások kevesebb változtatás miatt vélhetően könnyebben integrálhatóak lesznek a külsős fejlesztőcsapatok számára.

További információk a Firefox kiadási ütemtervéről: https://wiki.mozilla.org/Release_Management/Calendar

Te hogy látod, a több Firefox = jobb Firefox?

Címkék: firefox közösség ingyenes újdonság böngésző fejlesztés browser Firefox

Szólj hozzá!

Fordítsunk alkalmazásokat közösen angolról magyarra!


Szeretjük a magyar nyelvű alkalmazásokat. Sőt sokaknak ez elengedhetetlen. Rajongunk a szabad szoftverekért. Van egy maroknyi lelkes önkéntes akik szívesen fordítanak szabad szoftverek angolról magyar nyelvre. Gyere Te is és ismerd meg a fordítási munka szépségeit, kihívásait és legyél közösségeink tagjait.

Jelentkezés: http://forditas2015tavasz.eventbrite.com/

Fordítani valókat itt tudsz ajánlani: http://goo.gl/forms/r1qX0YQSdb

A fordítások két teremben zajlanak majd. A fordítással most ismerkedők számára az egyik teremben a fordítási munka megkezdéséhez ajánlott bevezető előadásokat tartunk (magyar nyelven).

Személyesen: Budapesten és Szegeden, valamint távolról is becsatlakozhatsz. Ha más városban is szerveznél ilyen rendezvényt, jelezd nekünk itt: https://www.facebook.com/events/668247549970345/

A fordítás jövőjéről előadást pedig Axel Hecht (Mozilla) fog tartani, aki a Mozilla projektekhez integrálja, készíti és tartja karban a fordítási keretrendszereket.

Mire lesz szükség?
1) Kell angol nyelvtudás – közepes nyelvtudás már elegendő lehet
2) Szükség lesz a magyar nyelvtudásodra – még jobban is mint az angolra
3) Olvasd el ezt a néhány oldalas fordítási összefoglalót: http://wiki.hup.hu/index.php/Fordítás_HOGYAN/Bevezetés
4) Gépterem van, de ha tudsz hozz saját laptopot
5) Lelkesedés és kitartás
6) Szoftver: Egy jó böngésző elég, esetleg kedvenc „po” szerkesztő programodat is hozd (de nem baj ha nem tudod mi ez)

Jelenlévő közösségek
Mozilla, Ubuntu, Linux Mint, Fedora, OpenStreetMap, Wikipedia(?)

Mit adunk mi?
* Profi fordítók tapasztalatát, előadásait és tanácsait
* A fordításhoz szükséges segítséget – az egész nap során és a későbbiekben is
* Fordításra váró feladatokat – számos projektből válogathatsz
* Ebédet
* (Szükség esetén számítógépet)

Időpont: 2015. május 9. 9-17 óra között

Két városban:

Helyszín: Lia iskola, Budapest, Kosciuszko Tádé u. 3. (http://bit.ly/1AcE6fR)

Facebook: https://www.facebook.com/events/668247549970345/

Szegedi helyszín: SZTE Eötvös Loránd Kollégium, 6725. Szeged, Tisza Lajos körút 103.

Facebook: https://www.facebook.com/events/900578403343374/

Ha nem tudsz eljönni, IRC-n és Facebookon is tudod követni az eseményt.

Címkék: open közösség felhasználók előadás szabadszoftver

Szólj hozzá!

A rendezvény célja a megmutatni a konferencia vendégeinek a nyílt forráskódú, szabad szoftverekkel történt feladat-megoldásokat, a szabad szoftvereket, a nyílt adat és nyílt kultúra működését és az ezeken a projekteken dolgozó hazai közösségeket. Előadások három teremben a kezdőtől a haladókig. Az előadások magyar nyelven lesznek.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Regisztráció és program:

https://openit.eventbrite.com/

Ha érdekel, hogy miképpen tudsz szabad szoftverekkel kisvállalati mérettől a hatalmas felhőkig saját rendszereket üzemeltetni. Szívesen megismernéd a felhasználók számára készített asztali alkalmazások legújabb verzióit és használatát? Szeretnéd eldönteni, hogy melyik Linux-szal vágj bele a linuxozásba? Felfedeznéd a szabad szoftverek mellett a szabad tartalmak világát is? Érdekelnének a szabad szoftverek jogi vonatkozásai? Esetleg a fejlesztéssel kapcsolatos késések iránti tudásszomjadat oltanád? Akkor látogass ki az ingyenes, kezdőknek és haladóknak szánt, egész napos szabad szoftverekkel és tartalommal foglalkozó konferenciánkra, az Open IT-re. A tavasz legizgalmasabb szabad szoftveres konferenciáján mindezeket a témákat és még ennél is többet szeretnénk veled megosztani. Hívd a barátaidat is!

Helyszín: Óbudai Egyetem, 1034. Budapest, Bécsi út 96/b
Időpont: 2015. április 18., szombat

Címkék: firefox budapest open közösség felhasználók internet előadás konferencia ingyenes openoffice program szabadság böngésző fejlesztés openoffice.org szabadszoftver Firefox Open Badges

Szólj hozzá!

A Firefox Flicks egy nemzetközi videókészítő verseny, amely idén is tavasszal-nyáron várta a lelkes filmkészítők munkáit, amelyeket Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 (link) licenc alatt kellett közreadni. A videók nem lehet hosszabbak mint egy perc és a szervezők által megadott mottónak kell valamilyen módon a filmekben megjelennie. Ebben az évben a filmkészítőknek a mobil eszközökön használt web erejét kellett bemutatni: „Te vagy a rendező – a mobil a sztár”.
Az elkészített videóban megpróbáltuk bemutatni, milyen nagyot változott a világ az elmúlt 15 éveben és hogy miképpen tette egyszerűbbé az életünket a mobil és a mobilon elérhető internet.

A videó itt tekinthető meg:
https://firefoxflicks.mozilla.org/en-US/video/2013/610/

Ugyanitt lehet a videóra szavazni. Amennyiben tetszik a videó, szavazzatok rá és osszatok meg másokkal is :o). Ha nem tetszene, akkor pedig az ellenségeiddel oszd meg.
A szavazáshoz Persona fiók létrehozását igényli, amelyet a későbbiekben is lehet használni a weboldalakra történő egyszerűsített belépésre. Részletek a Personaról.

STÁBLISTA

A lány
Szabó Petra

További szereplők
Bándi Ágnes
Szekeres Tina
Csobay Dávid
Krizsán Gábor
Vágó Pál

Kamera
Krizsán Gábor
Szalai „KAMI” Kálmán

Készítette
Szalai „KAMI” Kálmán

Zene
The Wind of Love
(unreal_dm)

Licenc
Creative Commons – NonCommercial-ShareAlike

Címkék: közösség verseny Firefox Firefox Flicks

2 komment

A Firefox OS bemutatója

A Firefox OS bemutatója, rendszerismertetés, fejlesztői eszközök, alapismeretek, hackelés. A legfontosabb információk, hogy belevághass a saját Firefox OS-re készült webapp fejlesztésébe. A Firefox OS a világméretű Mozilla közösség új operációs rendszere, amelyet mobiltelefonokhoz fejleszt a közösség.

Címkék: mobil telefon HTML5 Bemutató Firefox Programozás Fejlesztés JavaScript Firefox OS CSS3 Hackelés

Szólj hozzá!

Előadás - Mozilla: a mi hősünk Te vagy!

A világméretű Mozilla közösség bemutatása. Innováció, nyílt forráskód, nyílt szabványok alkalmazása mindenki számára elérhető szabad szoftverek. Mozilla Firefox, Thunderbird, Lightning, SeaMonkey, Bugzilla, Firefox OS, Firefox for Android és más szabad szoftverek. WebMaker, WebFWD, Popcorn Maker, Open Badges, Persona projektek. Közreműködési lehetőségek a Mozilla projektekben. Mindenkit segítő kézre szükség van! Jelnetkezz önkéntesnek!

Címkék: közösség internet böngésző szabadszoftver Mozilla Firefox Lightning Firefox OS Thunderbird Bugzilla Open Badges WebMaker Persona Firefox for Android

Szólj hozzá!

A fejlesztői partnerprogram célja, a hazai webalkalmazás-fejlesztés támogatása, így az éppen futó alkalmazásfejlesztői verseny résztvevőinek segítése is.

 

A Magyar Mozilla Közösség a Firefox OS fejlesztők támogatására partnerprogramot indít. A program keretében lehetőséged van meghatározott időre hozzájutni, egy Firefox OS fejlesztői telefonhoz. Ehhez nincs más dolgod mint készíteni egy alkalmazást, publikálni azt valamilyen git alapú repository-ban és jelentkezni a partnerprogramba.

Részvétel a fejlesztői programban

A programokat két lépésben kell elkészíteni.

Az ingyenes, de kötelező regisztrációt követően egy darab Firefox OS szimulátorban futó alkalmazást kell leadni. Elbírálás után, az első 30 fejlesztő hozzájuthat egy készülékhez, hogy azon fejlesszen tovább. A telefont 1-2 hét után vissza kell juttatni, hogy más fejlesztő is kipróbálhassa.

Követelmények

Az alkalmazásnak a következő követelményeknek kell eleget tenniük:

 • egy nyilvános repository-ban kell legyen publikálva (pl.: github, bitbucket),

 • magyar nyelvet kötelező támogatnia,

 • a benyújtott alkalmazásnak Firefox OS szimulátorban futtathatónak kell lennie,

 • alkalmazás típusa hosted vagy packaged app lehet.

Jelentkezés

Jelentkezni a következő címen lévő űrlap kitöltésével lehet:

https://docs.google.com/forms/d/1TFSIKKCcn2fBxDgfuIdZX9rYtNPFV3h9vPFz0FVUAxA/viewform

A jelentkezések elbírálása folyamatos a partnerprogram felfüggesztéséig.

Szólj hozzá!

Alkalmazásfejlesztői versenyt hirdet Magyarországon a Telenor együttműködésben a Mozillával. A verseny célja, hogy minél több hazai tartalmat kínáló, innovatív, hasznos alkalmazás jelenjen meg a Mozilla és a globális közösség által fejlesztett mobiltelefonos platformra, a Firefox OS-re.

A nyár végéig dolgozhatnak a fejlesztők Firefox OS-hez készülő alkalmazásaikon a fejlesztők a Mozilla és a Telenor által meghirdetett versenyen. A pályaműveknek 2013. szeptember 8-án 24:00 időpontig kell beérkezniük a Firefox Marketre feltöltött alkalmazás linkjének megadásával.

A verseny célja, hogy minél több hazai tartalmat kínáló, innovatív, hasznos alkalmazás jelenjen meg a Mozilla és a globális közösség által fejlesztett mobiltelefonos platformra, a Firefox OS-re.

Pályázni lehet a Firefox OS mobil operációs rendszerű készülékre telepíthető és azokon futtatható alkalmazással, amely feltöltésre került és a Mozilla jóváhagyásával megjelent a Firefox Marketplace-en. A versenyre a következő kategóriákban várják a pályaműveket:

 • közösség (Social)

 • játékok (Games)

 • média (Media)

 • utazás/közlekedés (Travel/Transport)

 • egyéb (Other)

A pályázók közül a fenti kategóriákban kerülnek ki a nyertesek. Minden kategóriában egy győztest hirdetnek. A kategóriánkénti fődíj 250 ezer forint, illetve megjelenési lehetőség a Firefox Marketplace Telenor válogatásában. A nyertesek mellett azok az alkalmazások is lehetőséget kaphatnak a Firefox Marketplace Telenor válogatásában való megjelenésre, amelyeket a zsűri arra érdemesnek talál.

A pályázati appok benyújtásának határideje: 2013. szeptember 8. 24:00. Eredményhirdetés a következő Okostelefon Akadémián.

Amit még fontos tudni: a pályázaton való részvétel feltétele a Firefox Marketplace-en jóváhagyott alkalmazás linkjének csatolása. A Firefox Marketplace alkalmazás – jóváhagyási vállalása – maximum 18 munkanap!

A következő linkeken olvasható a verseny hirdetménye és a teljes pályázati kiírás. A fejlesztés megkezdéséhez hasznos információk a Firefox OS kisokosban

1 komment

Code Rush. Az 1998-as esztendő elején, a dot-com éra csúcsán, a Netscape-nél dolgozó programozók kis csapata elszántan dolgoznak, hogy újraírják a vállalat internet böngésző programját. Ezzel együtt újraírják a szoftverfejlesztés szabályait is azzal, hogy a böngésző receptjét alkotó forráskódot közzé teszik, annak érdekében, hogy a cégen kívül fizetés nélkül dolgozó fejlesztőket is bevonhassák a munkába, a gyorsabb fejlesztés reményében. Az egész vállalat sora az ő kezükben van. A film bemutatja az emberi és technológiai drámákat, amelyek a tudomány, a mérnöki munka, a programozás és az üzlet között feszül.

A Code Rush című filmet David Winton készítette és tette elérhetővé Creative Commons 3.0 licenc alatt.

Címkék: böngésző nyílt forráskód szabadszoftver browser Microsoft Mozilla Netscape Internet Firefox Open Source AOL

Szólj hozzá!

Tedd magad szabaddá, legyél aktív!

Előadások «
Szabad szoftverek «
Szabad kultúra «
Filmvetítés «
Közösségi találkozó «

 

Idén ismét együtt ünnepeljük a Firefox böngésző, a Thunderbird levelezőprogram és más Mozilla termékek kiadását, valamint a LibreOffice irodai programcsomag új verziójának megjelenését is. Örömünkre szolgál, hogy idén az Ubuntu és a Fedora közösség is velünk ünnepel. Az ismeretterjesztés és a közösségépítés mellett fontos feladatunknak érezzük, hogy az érdeklődők számára érdekes és testhezálló feladatokat találjunk a közösségek keretein belül. Szükséges hangsúlyozni, hogy mindenki végezhet a szabadszoftveres közösségek számára hasznos munkát és ehhez nem kell programozónak vagy számítástechnikai szakembernek lennie. Ezt a célt szem előtt tartva tárjuk fel a lehetőségeket, miközben filmvetítéssel, rövid előadásokkal és meglepetésekkel tarkított programokat kínálunk az Uránia Nemzeti Filmszínházba 2012. május 19-én ellátogatók számára. Az esemény filmvetítéssel indul 16 órai kezdettel, így érdemes egy negyed órával a kezdés előtt a helyszínre érkezni.

 

A rendezvény minden programja ingyenes. Részvételi szándékodat a rendezvény Facebook esemény oldalán tudod jelezni: http://is.gd/nyiltnap

Hívd el barátaidat, munkatársaidat is, és oszd meg ezt az eseményt velük. Töltsd le, nyomtasd ki, tedd ki: http://is.gd/nynplakat

 

Időpont: 2012. május 19., szombat, 16:00 óra

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház – 1088. Budapest Rákóczi út 21.

3 komment

Megjelent a Firefox böngésző legújabb verziója. A Firefox mostantól alapértelmezetten kompatibilisnek feltételezi az összes telepített kiterjesztést, amennyiben a kiterjesztések készítői ezt nem tiltják le. Ez a verzió lehetőséget biztosít a kiterjesztések gyorsjavítására is, az addons.mozilla.org webhelyen keresztül. A fejlesztők kényelmesebben beállíthatóvá és jobban elérhetővé tették a számítógépek és mobiltelefonok között használható Sync elnevezésű szolgáltatást is. A Sync segítségével kényelmesen és biztonságosan szinkronizálhatók a könyvjelzők, a megnyitott lapok, az űrlapadatok és a jelszavak az eszközök között.

Webfejlesztőknek szánt új fejlesztőeszközök is bekerültek ebbe a verzióba. Ezek az új eszközök a Page Inspector és a Style Inspector. A Page Inspector segítségével a fejlesztők a böngésző elhagyása nélkül áttekintetik a weboldal felépítését. Így lehetőség nyílik arra, hogy a webfejlesztők gyorsan navigáljanak az oldal elemei között és megnézzék a HTM dokumentum struktúráját. A Style Inspector gyors hozzáférést biztosít az webhelyek CSS tulajdonságaihoz, így ezeket Firefoxon belül megváltoztathatóak és a változtatások azonnal meg is tekinthetők a böngészőben. A Scratchpad ettől a verziótól kezdve az Eclipse Orion kódszerkesztőt használja a szintaxiskiemeléshez és olyan további szolgáltatásokat biztosít, amellyel egyszerűbbé válik a JavaScript programkódok írása.

Fejlődött a böngésző szolgáltatáskészlete is a támogatott szabványok és szabványtervezetek tekintetében: a Full Screen API a teljesképernyős üzemmód használatának lehetőségét adja a fejlesztők kezébe. Az új programozói interfész segítségével a fejlesztők teljesképernyős játékokat, lenyűgöző videó élményt és kiváló megjelenésű prezentációkat hozhatnak létre. A Mozilla bízik benne, hogy konkurens böngészők is implementálják ezt a szolgáltatást, mint a webes játékélmény egyik fontos elemét.

A 3D Web – nyílt technológiákkal történő – építése érdekében a Firefox olyan szolgáltatásokkal bővült, amelyekkel egyszerűbbé válik a 3D-s élmény megalkotása. A Mozilla – Firefox böngészője – által úttörő szerepet vállal a WebGL támogatásában. A WebGL egy webes szabvány, amely a webhelyek számára a kulcs a hardveresen gyorsított 3D megjelenítéshez anélkül, hogy külső fejlesztő termékét is igénybe kellene venni. A Firefox immáron támogatja a WebGL Anti-Aliasing megjelenítését, amellyel szebbé és finomabb mozgásúvá válnak a megjelenített objektumok.

A CSS 3D transzformációk támogatásával látványos 3D animációkkal és transzformációs hatásokkal láthatók el a weboldalak 2D elemei. Ezekkel a HTML5-re épülő megoldásokkal egyenértékű effektusokat eddig csak külső fejlesztőtől származó bővítménnyel lehetett elérni.

A Firefox böngésző felpörgetett kiadási ütemtervének egyik fő kérdése a kiterjesztésekkel történő kompatibilitás volt. A Firefox – igen szigorúan – semmilyen kiterjesztést nem tekintett kompatibilisnek, amelyek a kiterjesztések készítői által megadott verziószámon felül voltak. Ennek megfelelően igen sok panasz érkezett, ha a kiterjesztés fejlesztője nem időben, azaz a Firefox új verziójának megjelenése előtt, frissítette a kiterjesztését. Ráadásul erre a szigorra nem is volt szükség, mert a kiterjesztések döntő többsége (>95%) számára nem okozott volna problémát a Firefox új verziójával történő együttműködés. Ennek a problémának az elhárítására születtek elkerülő megoldások: egy kis tuningolás a motorháztető alatt, az Add-on Compatibility Reporter kiterjesztés, vagy a Mozilla által hosztolt kiterjesztések automatikus kompatibilissá tétele az AMO (addons.mozilla.org) webhelyen. De az igazi megoldást a Firefox 10-es verziója hozza el. A kiterjesztéseket most már alapértelmezetten kompatibilisnek tekinti a böngésző és kiterjesztés fejlesztője tilthatja le ezt a beállítást az adott kiterjesztéshez kapcsolódóan.

Ettől a kiadástól elérhető a Firefox hosszan támogatott verziója, azaz a Extended Support Release. Ezt a verziót olyan – elsősorban vállalati és intézményi – felhasználásra ajánlja a Mozilla, ahol az új verziók bevezetésének 6 hetes intervalluma túl nagy tesztelési és bevezetési erőforrásokat kötne le. Az Extended Support Release verzió ezen feszes tempón azzal könnyít, hogy egy kizárólag biztonsági frissítéseket tartalmazó verziót kínál a felhasználók részére. Az aktuális Firefoxszal megegyező funkcionalitást kínáló kiadás minden negyvenkettedik héten jelenik majd meg, amelyre a vállalat időben felkészülhet, a megfelelő alkalmazás tesztelési és frissítési folyamat részeként.

 

A Firefox letöltése és további információk:

 

Szólj hozzá!

Mint arról a mozilla.fsf.hu oldal beszámolt, megjelent a Firefox 7 első gyorsjavítása, 7.0.1-es verziószámmal. A frissítés elérhető a Súgó → A Firefox névjegye ablakból, vagy a letöltési oldalról. Olyan ritkán jelentkező problémát orvosol, mely szerint a 7-es verzió eltüntet néhány kiterjesztést a feltelepítettek közül. A hibáról szóló angol nyelvű blogbejegyzés.

Szólj hozzá!

Az FSF.hu Alapítvány pályázatot ír ki szabad szoftverek fejlesztése, népszerűsítése és honosítása témakörben. A pályázók köre: bármely magyarországi természetes vagy jogi személy. A pályázatra biztosított keretösszeg 3 millió forint. Egy pályázó több pályázatot is nyújthat be. Egy pályázat maximális támogatási összege 1 millió forint. A támogatott projektek várható száma: 3-9 pályázat.

A pályázati kiírás letölthető: PDF.

(forrás: fsf.hu)

 

Szólj hozzá!

Az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány kiadásában megjelent a Beszélő Linux disztribúció legfrissebb kiadása, a BeLin 2.5. Az elmúlt évek során számos, látássérült emberek által gyakran használt alkalmazás vált elérhetővé a BeLinben, ilyen például az állandóan tökéletesített nagyító és képernyőolvasó program, az internetböngésző és levelezőszoftverek vagy a vakbarát játékok használatának lehetősége.

Az 1.5-ös verzió korábban elnyerte az IT Business Leadership Award-díját, ahol a zsűri indoklásában kiemelte a BeLin társadalmi hasznosságát, és azt, hogy hozzájárul az informatika és a számítógép-használat szélesebb körű elterjedéséhez. A fejlesztők 2011-ben, a BeLin 2.5-ös változatában is több hasznos újítással örvendeztetik meg a felhasználókat. Ezek közül a legjelentősebbek az alábbiak:

A BeLin 2.5 verziója az Orka képernyőolvasó legfrissebb változatát tartalmazza, amely számos új szolgáltatást nyújt, lényegesen kényelmesebbé téve a Linux operációs rendszer és alkalmazásainak használatát egy látássérült felhasználó számára. A képernyőolvasó szoftver beszédkimenetét adó Espeak beszédszintetizátor szintén jelentős fejlődésen ment keresztül az előző kiadás óta.

A hangoskönyv konverter egy új és rendkívül hasznos alkalmazás, amely különböző szöveges fájlformátumokból (TXT, DOC, ODF, PDF és HTML) képes mp3 formátumú hangoskönyveket előállítani, ahol beállítható a felolvasás beszédsebessége és hangmagassága, valamint kiválasztható idegen nyelv is a felolvasáshoz. Az alapítványunk vezetésével elkészült szoftver nemzetközi sikerét mutatja, hogy angol, német és cseh nyelvre is honosították.

Magyarországon most először jelenik meg olyan, a Linux használatát bemutató tananyag, amely kifejezetten a látássérült emberek igényei alapján készült. A speciális tananyag továbbá eleget tesz a nemzetközi ECDL követelményeknek is, mivel felöleli a második ECDL modul (Operációs rendszerek) teljes követelményrendszerét. Ez alapján egy látássérült ember akár otthon egyedül, akár tanfolyami keretek között eredményesen készülhet fel az ECDL modulvizsga sikeres teljesítésére.

A BeLin 2.5 és az ECDL alapú tananyag ingyenesen letölthető alapítványunk honlapjának Letöltés oldaláról.

Mindazok, akik Hammer Attila vezető fejlesztő irányításával az új változat elkészítésében közreműködtek, remélik, hogy a látássérült emberek körében egyre népszerűbb lesz ez az új, mindenki számára ingyenes és akadálymentes disztribúció.

(forrás: infoalap.hu)

Szólj hozzá!

Az előzetes terveknek megfelelően ma jelent meg a Firefox böngészőprogram 7-es verziója. Az alkalmazás fejlesztését vezető és koordináló Mozilla Alapítvány – amely az internet jobbá tételén dolgozó non-profit közhasznú szervezet – a programot szabad szoftverként, ingyenesen biztosítja a Windows, a Linux és a MAC OS X operációs rendszer valamelyikét futtató számítógépek, valamint az Androiddal operációs rendszerrel felszerelt mobiltelefonok számára.

Felpörgetve!

A Firefox 4-es verziója után bevezetett felpörgetett kiadási ütemterv szerint ez már a harmadik új funkciókat is felvonultató kiadás az elmúlt 6 hónapban. Az „adj ki korán, adj ki gyakran” elv mentén felépített ütemezés Mozilla-féle értelmezése szerint az új szolgáltatásokat kínáló kiadások 42 naponta, azaz 6 hetente jelennek meg. Ennek az elvnek az az előnye, hogy a már elkészült funkciók nagyon hamar eljutnak a végfelhasználókhoz. Ebből következik, hogy minden olyan új funkciót, amelyet nem sikerül határidőre megfelelő minőségűvé fejleszteni, automatikusan a következő kiadásra lesz halasztva, így nem blokkolja a már stabil funkciók új verzióban történő kiadását. Másik előnye ennek a kiadási ciklusnak, hogy a böngésző végfelhasználói tesztelésre szánt kiadásai már másfél hónappal a kiadás előtt elérhetővé válnak, így mind a fejlesztők, mind a programokat használók számára elegendő időt biztosítanak arra, hogy felkészüljenek az újabb kiadásokra. Ezek a változatok az Aurora és a Beta csatornában érhetők el.

Több idő a tesztelésre

Azok számra, akik ezt a tempót túl gyorsnak tartják, továbbra is elérhető a böngésző 3.6-os verziója, amelyhez új funkciókat nem, viszont biztonsági frissítéséket továbbra is szállít a Mozilla. A Firefox 8-as vagy 9-es verziójának érkeztével azonban a 3.6-os verziót felváltja az Extended Support Release (ESR) kiadási ütemezés, amely azok számára jelent megoldást, akik nem tudnak, vagy nem akarnak hat hetente új Firefox verziót bevezetni. Az ESR kiadások 7 kiadási cikluson keresztül, azaz 42 hétig lesznek elérhetők, amelyből 2 kiadási ciklus, azaz 12 hét áll rendelkezésre az új verzióra történő átállásra.

Asztali változat

about:memory

A Firefox 7-es verziója sokkal jobban menedzseli az általa használt memóriát. Ebbe a verzióba kerültek bele azok az első nagyobb fejlesztések és hibajavítások, amelyeket a MemShrink munkacsoport végzett el a Firefox memóriaéhségének csökkentése érdekében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a látogatott weboldalaktól függően 20-30%-al kevesebb memóriát foglal a Firefox 7, mint az ezt megelőző verziók. Mindezek mellett hatékonyabb a memória felszabadítása a lapok bezárásakor és a hosszútávú böngészés alatt sem kezd el indokolatlanul növekedni a Firefox memória lábnyoma.

Azure

Minden modern weboldal több rétegből áll, amelyeket rétegről-rétegre a böngészőnek kell leképeznie a HTML-ben, CSS-ben megadott információk alapján – ez a Gecko motor feladata. A leképzés hardveres gyorsítását vagy szoftveres megvalósítását eddig a Cairo Canvas API-ja (Alkalmazásprogramozási felület) biztosította. A Firefox fejlesztők kísérletei rámutattak arra, hogy a leképzés sebessége jelentősen javítható, ha saját leképző API-t írnak, amely jobban illeszkedik a webes igényekhez, nem végez felesleges átalakításokat és megfelelően kihasználja az eszközfüggetlen grafikus API-k adott platformon legjobban teljesítő megoldásait. A tervek szerint a következő hardveresen gyorsított felületek elérésének lehetősége jelenik meg a Firefoxban: Direct2D (Windows Vista és 7), OpenGL (Linux), Direct3D 9-es és 10-es verziója (Windows XP), Skia (Android), valamint a Quartz (MAC OS X). Ez a köztes felület az Azure lett, amely a Firefox 7-es verzióban debütál és egyelőre csak a Direct2D-t kínáló platformok számára nyújtanak megnövelt grafikus teljesítményt. A többi platform az Azure-on keresztül továbbra is használhatja a Cairot, mind hardveresen gyorsított, mind szoftveres módban. A Cairo, az operáció rendszernek legjobban megfelelő hardveresen gyorsított alkalmazásprogramozási felületek használatának bevezetése után is használható marad, mint rosszabb teljesítményt kínáló, de minden körülmények között működő alternatíva (Azure projekt bejelentés, Azure a Firefox 7-ben, Azure Direct2D-vel). Az új megoldás segítségével gyorsabban futnak majd olyan összetett és interaktív webes alkalmazások, mint az Angry Bird, vagy a Runfield.

Sync

A Firefox böngésző Sync elnevezésű szolgáltatása egyszerű megoldás a könyvjelzők, űrlapadatok megnyitott lapok és jelszavak több számítógép közötti szinkronizációjára. A Sync kényelmes és biztonságos, hiszen a Sync használatára beállított számítógép eléri a megosztott információkat és azt esetleges változtatások pedig szinkronizálódnak a központi profilba. A profil csak a kiválasztott információkat tartalmazza és a jelszavas hozzáférés mellett a tárolt adatok egy – csak a kliensek által ismert kulccsal – fejthetők vissza. Újdonság, hogy a Firefox 7-es verziójában a könyvjelzők és jelszava szinkronizálása – az esetleges változtatások után – azonnal megtörténik.

Developers Developers Developers

A webfejlesztők több újabb böngészőszolgáltatást is elkezdhetnek használni. Az egyik a CSS-ben megvalósított text-overflow: ellipsis, amely egy régi adóssága a fejlesztőközösségnek. Ezzel szemben a W3C által előterjesztett Web Timing specifikáció-tervezet támogatása egy friss tervezet, amely a webes alkalmazások számára határoz meg interfészt a navigáció, valamint a böngészőben megjelenített elemek időzítés-adatainak kezeléséhez. Segítségével a weboldal késleltetése mérhető meg igen precízen az oldallekéréstől kezdve, az oldal kiszolgálásán és feldolgozásán keresztül, a teljes betöltődésig. Fontos kiemelni még a WebSocket protokoll 8-as verziójának használatát és a MathML támogatás tökéletesítését is. Részletes információk fejlesztőknek.

Megjelenés

A böngésző kinézete a Firefox 4-ben változott meg döntően, az azóta eltelt hat hónapban csak a hibák javítása volt terítéken. Érdemes talán megjegyezni, hogy a régi felület a menük megjelenítésének visszakapcsolásával egyszerűen visszaállítható. A 7-es verzióban újdonság, hogy a sima http kapcsolatot használó URL-ek elől eltűnik a „http://” előtag a címsorban és csak a teljes webcím másolásakor kerül a vágólapra ismét. A „https://” előtag továbbra is megjelenik, jelezvén a kiszolgálóval létesített biztonságos kapcsolatot.

A fejlesztők javítottak a betűkészletek megjelenítésén is, így a hardveres gyorsítás bekapcsolása mellett minden esetben szép kontúrú, határozottabb betűképet kapunk.

Forma-1-es formában

Az about:telemetry kiterjesztés használatával a Firefox fejlesztői a felhasználókra bármilyen módon jellemző személyes adatait mellőzve gyűjtenek adatokat a felhasználó böngészőjének teljesítményéről és a működésének körülményeiről. Az adatgyűjtés lényegében nem lassítja a böngésző futását. Természetesen a Mozilla szellemiségének megfelelően az ilyen adatok gyűjtése csak a felhasználó beleegyezésével, anonim módon, és a kiterjesztés utólagos telepítésével történhet. A kiterjesztés telepítése után az about:telemetry oldalon tekinthetjük meg a telemetria adatokat. Ha részt szeretnénk venni az adatgyűjtésben az about: config oldalon kell a „toolkit.telemetry.enabled” kulcs értékét „true” állapotúra változtatni. További információk a telemetria rendszerről.

Szokás szerint számos apróbb hibajavítás is érkezett a böngésző új verziójával. A javítások részletes listája.

Firefox a zsebedben

Ezekkel a fejlesztésekkel együtt mindenki számára ajánlható a Firefox 7-es verziója, amely gyorsabb és szerényebb memóriaigényű lett – hű szolgája a biztonságos, modern és gyors böngészőre vágyó felhasználóknak.

A Firefox 7 mobil – ebben a verzióban – elsősorban a felhasználói élményt kívánja fokozni. A mobilos Firefox megjelenítésért felelős leképzőmotorja most már megegyezik a személyi számítógépekre készített verziójával, az Azure-ral. Fejlesztették a szövegkijelölés módját és a képek megjelenítésének minősége is javult a Tegra alapú eszközökön. A Firefox Mobile érzékeli a telefon nyelvét és lehetőség szerint a telefon nyelvén szól a felhasználóhoz, illetve egyszerű nyelvváltásra is lehetőséget biztosít. Jó hír, hogy 160-nál is több kiterjesztés érhető el a mobilos böngészőhöz és ahogy az asztali verzióban itt is használható a WebSocket protokoll 8-as verziója.

A Firefox Mobile 7-es verziójának letöltése és kiadási megjegyzései.

Szólj hozzá!

A vacsora fehérben (eredeti nevén Diner en Blanc) 1988 nyarán Párizsból indult, Francois Pasquier kertipartijával, ami nem fért el a kertben. Évente rendezik meg Európa számos nagyvárosában többszáz, többezer résztvevővel, és eljött az ideje, hogy mi is tartsunk egyet.

Alkossatok baráti asztaltársaságokat és legyetek fehérbe öltözve, székekkel, asztalokkal, evőeszközökkel és háromfogásos vacsorával felszerelkezve 2011. szeptember 24-én készen, hogy együtt ünnepeljük a barátságot, a spontaneitást, az életet.

Ide csak meghívással kerülhetsz be - ez nem egy publikus esemény, csak azok jöhetnek, akik a barátaink, vagy a barátaink barátai, vagy a barátaink barátainak a barátai :)

Kérdések és válaszok

http://vacsorafeherben.szimpatikus.hu/gyakran-ismetelt-kerdesek/

Facebook oldal

https://www.facebook.com/vacsora.feherben

Szólj hozzá!

A több éves hagyománynak megfelelően idén is egy konferenciával ünnepelik a szabad szoftverek világnapját a szabad szoftverek rajongói. A konferencia célja a szabad szoftverekben rejlő lehetőségek bemutatása mindenki számára, legyen az akár kezdő otthoni felhasználó, rendszergazda, vállalkozó vagy kormányzati vagy oktatási felhasználó.

Az idei konferencia időpontja: 2011. szeptember 23. (péntek)

A konferencia helyszíne: Szegedi Tudományegyetem - József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK)
6722 Szeged, Ady tér 10.

A részletes program

Részletek a helyszínről


 

 

Szólj hozzá!

Sajnos lassan a vége a nyárnak, de azért ez a nyár is emlékezetes marad. Sok minden történt idén is. Többek között ott voltunk a Hegyalja Fesztiválon, és néhány önkéntessel a Szabad szoftvereket népszerűsítettük.

Nagyjából egy hónapja írtam egy blogbejegyzést a Hegyalja Fesztiválról, ahol a szabad szoftvereket mutattuk be a fesztiválozó közönségnek a Civil Faluban. Miként már tavaly is történt, idén is készítettem egy videót, hogy visszaidézzem a fesztivál és a "munka" hangulatát.

Íme:

Címkék: firefox video önkéntes fesztivál szabadszoftver libreoffice

Szólj hozzá!

Lassan hét éve, hogy 2004 októberében megjelent az Ubuntu első kiadása. Az azóta eltelt években az Ubuntu sok felhasználóhoz eljutott, és komoly közösség alakult ki mögötte Magyarországon is. Bár pontos adatok nincsenek a felhasználók számáról, azt tudjuk, hogy az ubuntu.hu 2007 áprilisi indulása óta több mint 22 ezer felhasználó regisztrált, és egy átlagos napon 4-5 ezer látogató fordul meg az oldalon. Egy-egy új Ubuntu kiadás megjelenéséről minden jelentősebb informatikai oldal és portál beszámol, és ezeket a híreket jellemzően sok olvasó kommentálja. Egyre többet lehet hallani arról, hogy valamely közintézmény Ubuntura váltott, vagy fontolgatja a váltást, és az Ubuntu egyre inkább teret nyer az oktatásban is. Van viszont egy komoly hiányosság: eddig hivatalosan nem lehetett Ubuntut haszálni az érettségi vizsgán. Ezért a Magyar Ubuntu Közösség elhatározta, hogy elkészít egy olyan Ubuntu változatot, amely megfelel az közép- és emelt szintű érettségi követelményeinek.


Az Ubuntu érettségire szánt változata az Ubuntu Érettségi Remix elnevezést kapta, igazodva az Ubuntu védjegy felhasználására vonatkozó követelményekhez. A projekt vezetője Horváth Hajnalka ubuntu tag, az FSF.hu Alapítvány aktivistája. Az Érettségi Remix még fejlesztés alatt áll, azonban a rendszer már lényegében összeállt és elindult a hivatalos minősítési eljárás is, így reményeink szerint a 2012 májusi érettségin már választhatják ezt a rendszert a diákok. Az érettségire szánt terjesztés felesztés alatt álló kiadása az Ubuntu 11.04-re épül. A tervek szerint a jövőben mindig az aktuális LTS (vagyis hosszú távon támogatott) Ubuntu kiadásra épül majd a rendszer, ezúttal azonban a Unity felület bevezetése miatt ezt nem tartottuk volna jó megoldásnak: a klasszikus GNOME felület ugyanis hosszú távon nem lesz elérhető, és mindenképpen szerettük volna elkerülni, hogy alig egy év után lecseréljük a rendszer alapértelmezett felhasználói felületét.

Az Ubuntu Érettségi Remix lényegében egy alap Ubuntu, kiegészítve azokkal az alkalmazásokkal, amelyekre az érettségin szükség lehet. Így bekerültek a GIMP, az Inkscape, a Pinta és a KolourPaint grafikus alkalmazások, a KompoZer és a Seamonkey a weboldal készítéshez, valamint a LibreOffice Base és a MySQL motor az adatbáziskezeléshez. Az emelt szintű érettségin szükséges programozási feladatok megoldására az Eclipse, a Lazarus, a Code::Blocks, az Idle és a Geany fejlesztőeszközöket használhatják a diákok, a támogatott programozási nyelvek a Python, a Free Pascal, a Perl, a C, a C++ és a Java. A Live CD alapértelmezetten tartalmazza a magyar és angol nyelvi csomagokat, de természetesen a tárolókból ugyanúgy elérhető a többi nyelvi csomag is.

Az érettségi változatba több saját fejlesztésű eszköz is bekerült, melyek célja, hogy könnyebbé tegyék a rendszer vizsgán történő használatát. Az Adatbázis segédeszköz segítségével a felhasználók egyszerűen hozhatnak létre, menthetnek és törölhetnek adatbázisokat, valamint arra is lehetőségük van, hogy új adatbázis felhasználót kreáljanak. Az Indítópanel testreszabása eszköz segítségével pedig pillanatok alatt beállíthatják, hogy mely, érettségin szükséges alkalmazások ikonjai jelenjenek meg a Unity indítópaneljén. Az Adatbázis segédeszköz közvetlenül elérhető a LibreOffice Base indítóikonjának quicklistjéből. Emellett készült egy Fejlesztői környezet indító elnevezésű launcher is, amelynek segítségével kiválaszthatjuk, hogy melyik programozási környezetet szeretnénk elindítani. Az ikon egy quicklistet is kapott, így jobb egérgombbal kattintva közvetlenül is indíthatjuk bármelyik támogatott fejlesztői környezetet.

Az Ubuntu 11.04 Érettségi Remix, bár még hivatalosan nem készült el, már alkalmas nyilvános tesztelésre. A felfedezett hibákat a projekt Launchpad oldalán jelenthetik a tesztelők. A rendszer legfrissebb fejlesztői kiadása és a hozzá kapcsolódó dokumentáció ide kattintva érhető el.

Forrás: mogorvamormota.hu

ubuntu-1104-erettsegi-desktopubuntu-1104-erettsegi-launcher-editorubuntu-1104-erettsegi-launcher-editor-restartubuntu-1104-erettsegi-adatbazisubuntu-1104-erettsegi-base-quicklistubuntu-1104-erettsegi-develUbuntu 11.04 Érettségi Remix (Programozási környezetek)ubuntu-1104-erettsegi-eclipseubuntu-1104-erettsegi-gimp

Szólj hozzá!

Larry Page (Google CEO): "I need a phone, can someone buy me a Motorola?"
Employee few minutes later: "Done."
CEO: "Great, which model?"
Employee: "Eeeer... model...?"

Szólj hozzá!

Az előzetes terveknek megfelelően, megjelent a Firefox böngészőprogram, az Android telefonokhoz szánt Firefox és a Thunderbird levelezőkliens 6-os verziója. Megjelent továbbá a böngészőt, levelezőt és weboldal-szekesztőt egyben kínáló SeaMonkey 2.3-as verziója is. A kiadások inkrementális javításokat hoznak a sebesség, a biztonság és a stabilitás terén, de megjelennek bennük új funkciók is. A Firefox 6, a Thunderbird 6 és a SeaMonkey alapjait mindegyik terméknél a Gecko motor 6-os verziója adja. A Firefox 4-es verziója után meghatározott felpörgetett kiadási ütemterv szerint 6 hetente érkeznek az újabb kiadások. Egy verzió csiszolgatására 18 hét áll a fejlesztők rendelkezésére, amelyből 6 hét a fejlesztői (vagyis a Nightly), 6 hét az Alfa (ahogy házon belül hívják: Auróra) és 6 hét a Béta fázis. Így jut elegendő idő a fejlesztésre és a tesztelésre, valamint a hibajavításra is. Remélhetőleg a lelkesebb felhasználók tesztelik mind a Beta, mind a korábbi fejlesztési stádiumban lévő Aururóra verziókat is. A tapasztalatokat érdemes megosztani a fejlesztőkkel is a „Visszajelzés” gomb segítségével. Lássuk tehát a fejlesztések eszenciáját, hogy milyen újdonságokat hoznak az egyes programok.

Firefox 6

 • A Firefox 6 lehetőséget biztosít arra, hogy minden egyes webhely számára külön-külön jogosultságot határozzunk meg a sütik elhelyezése, a jelszavak tárolása, a felugró ablakok kezelése, a helyzetmegosztás és a kapcsolat nélküli használat tekintetében. A könnyen áttekinthető és kezelhető lap kereséssel is segíti a megfelelő házirend kialakítását. Én bízom benne, hogy ez a beállítás – akár csak a SeaMonkey 2.2-ban – külön menüpontot kap majd. De addig is marad a címsorba beírt: „about:permissions” elérési lehetőség.

 • A Kiegészítők → Bővítmények lapra tévedve most már beépítve érhető el a frissítési szolgáltatás. A „Bővítmények frissességének ellenőrzése” linkre kattintva juthatunk el a https://www.mozilla.com/hu/plugincheck/ oldalra.

 • Javult a Firefox 6 Beta böngésző HTML5, CSS3, JavaScript, WebGL, SVG és DOM szabványok és ajánlások támogatása is. Erről egy igen részletes cikk keretében a Firefox fejlesztői helyén lehet olvasni: https://developer.mozilla.org/en/Firefox_6_for_developers

 • Csökken a böngésző indulási ideje, mert az elmentett lapcsoportokat a böngésző ezentúl csak a Panorama használatakor tölti újra a program.

 • A továbbfejlesztett címsor vizuálisan kiemeli a tartomány nevét, így mindig jól látható melyik domaint böngésszük. Javult a webhely azonosításának megjelenítése is.

 • A Firefox most már a jelszavak mentésekor is felkínálja a Sync beállítását.

 • A Scratchpad révén egyszerűbben fejleszthetünk és tesztelhetünk JavaScript kódokat a böngészőben. A Web Socket támogatása is fejlődött, hiszen a protokol 07-es verziója került a programba.

 • A webfejlesztő-eszközök külön menüt kaptak a narancssárga Firefox gomb alatt.

 • A WebKonzol áthelyezhetővé vált a böngésző ablakában és támogatja az intelligens szövegkiegészítést is.

 • A fejlesztők használhatják a Window.matchMedia API-t, amely a médiatartalmak átméretezéséhez nyújthat segítséget.

 • A kiszolgáló által küldött események által pedig üzenőfal típusú alkalmazások készíthetők.

Mindezek mellett számos apróbb hibajavítás is helyet kapott a Firefox most megjelent 6-os kiadásában.

A Firefox 6 letöltése.

Thunderbird 6

 • Fejlesztések a Windows 7 alatt megjelenő témában;

 • Windows 7 ugrólisták támogatása;

 • Számos, Microsoft Outlookból származó levelek importálását érintő fejlesztés;

 • Alapértelmezett levelezőalkalmazás ellenőrzése az újabb Linux kiadásokon is jól működik.

Persze ebben a kiadásban is számos apróbb hibajavítás kapott helyet.

A Thunderbird 6 letöltése.

SeaMonekey 2.3

A SeaMonkey újdonságai a Firefox 6 és a Thunderbird 6 újdonságaiból adódnak.

A SeaMonkey 2.3 letöltése.

Mi a véleményed? Mondd el itt a fórumban és a Mozillának is.

 

Szólj hozzá!

Az előző rész tartalmából

A Firefox 4 megjelenésével felerősödtek azok a kritikák, amelyek a böngésző memóriaéhségére panaszkodnak. Nem csoda, a Firefox 4 hosszas fejlesztése nyomán számos új funkció került a programba, amelyek önmagában is méretnövekedést okoznának. De úgy tűnik ennél azért többről van szó. A Firefox 4 ugyanis nem szabadítja fel kellő hatékonysággal a memóriát – és ez bizony elhízásra hajlamosít.
Mint az köztudott, a Mozilla termékek apraja és nagyja a felhasználói felület meghatározására a XUL leírónyelvet használja. Ennek fontos eleme, hogy a megvalósítás alappillére a JavaScript nyelv. A JavaScript feldolgozása az évek folyamán sokat gyorsult a SpiderMonkey C és C++ nyelven implementált JavaScript motorban. Ez elsősorban a TraceMonkey és a JägerMonkey JIT (Just-in-Time) fordítók megjelenésének köszönhető. A jövő pedig az IonMonkey fordító, de ennek a témának a kifejtése egy másik cikkre vár.

A Firefox számos újdonsága között megbújt az a tény, hogy a Firefox négyes verziójában a JavaScript memóriakezelését alaposán megreformálták. Dr. Andreas Gal hosszú blogbejegyzésben taglalja a részleteket:
„Jelentősen megváltoztattuk a JavaScript objektumok kezelését a Firefoxban. JavaScript objektum alatt érthetünk a scriptek által kezelt objektumokat, úgy mint tömböket és dátum objektumokat, de ide tartoznak a Dokumentum Objektum Modell (DOM) elemek is, úgy mint a beviteli mezők, vagy éppen a DIV elemek.
Régen a Firefox az összes JavaScript objektumot egy tárolóba helyezte el. Ezen a halmon végzett szemétgyűjtést (GC – Garbage Colletion) úgy, hogy a böngésző az összes objektumot ellenőrizte. A már elavult objektumokat törölte a program és az üres helyet felszabadította.


[…]
A Firefox 4-ben a JavaScript objektumok kezelés megváltozott. Az általunk fejlesztett JavaScript motor, a SpiderMonkey, most már támogatja a több halom használatát, amelyet rekeszeknek is nevezhetünk. Minden objektum meghatározható helyhez tartozik, így mindegyik helyhez hozzárendelhetünk egy saját rekeszt.„
Ez a megközelítés számos előnnyel jár, kezdve a biztonsági megfontolásoktól egészen a memóriakezelésre gyakorolt jótékony hátásáig. Például a weboldalak egymás objektumához való  hozzáférést csak a biztonságos és felügyelt átirányítóval (wrapper) lehet igénybe venni.

Lesz még jobb is

Abban az esetben, ha memóriakezelés megvalósítása tökéletes, a megoldás számos előny mellett csak minimális memóriatöbblettel jár. Noha a megoldás jó volt, a memóriafoglalás bizonyos esetekben szerencsétlenül alakult. Ennek tudható be, hogy a böngésző nem volt képes felszabadítani az összes memóriát.
A MemShrink projekt pont két hónapja alakult, s célja elsősorban az ehhez hasonló hibás memóriamenedzsmentből fakadó problémák feltárása és javítása.
A Firefox 7-ben már 20-30% memóriamegtakarítás biztosan látható lesz, de intenzív használat mellett akár még 50% feletti eredmény is nem elképzelhetetlen. Például a Legit Reviews szaklap „Our Test Shows Firefox 7 Aurora Uses Nearly 40 Percent Less Memory” cikkében 40 százalék csökkenésről számolt be: „a Firefox 5.0 memóriaigénye: 1 286 916 Kb, a Firefox 7.0 memóriaigénye: 776 392 Kb; 117 lap könyvjelzőből történő megnyitásakor.”

Hogy lehetséges ez?

A fejlesztések egyik iránya, hogy a rendszer számára külön rekeszt rendeltek a fejlesztők, így elkerülhető az a probléma, hogy a weblap bezárása után a weblap rekeszét „blokkolja” egy – a rendszerhez tartozó objektum. Ez akár több megabyte-nyi területet is jelenthet megnyitott webhelyenként. A tesztek tanúbizonysága szerint erre igen nagy az esély. A javítást már tartalmazza a héten Béta fázisba lépő Firefox böngésző 7-es verziója. (blog, 666058)
Egy gyors statisztika egy rövidke böngészési munkamenet után bezárt lapoknál:
108,003,328 B — js-gc-heap (javítás nélkül)
20,971,520 B — js-gc-heap (javítással)
A böngésző teljes memóriahasználata:
310,890,496 B — resident (without patch)
219,856,896 B — resident (with patch)
Ehhez a fejlesztéshez kapcsolódnak a Firefox memóriahasználatát jelentő oldal a „about:memory” fejlesztései is, amelyben a rekeszek memóriahasználata immáron külön-külön kerül kijelzésre, akárcsak a rendszer által használt rekeszek memóriaigénye. Egyre részletesebb eredményt is kapunk a különféle alrendszerek memóriahasználatáról, s csökken az azonosítatlan memóriafoglalás (heap-unclassified) is.
Ezzel kapcsolatban a tapasztaltabb – Nightly verzió használatától sem visszariadó – felhasználók zombivadászatra invitálja a MemShrink projekt vezető fejlesztője. A vadászat már elkezdődött, de sohasem késő kapcsolódni.
Visszatérve a memóriahasználatra, még meg kell említeni a hibás, kettő hatványainál éppen hogy nagyobb memóriafoglalást is, amely alapból közel 50%-nyi felesleges memóriát foglal az objektumoknak, bizonyos esetekben. A JavaScript karakterlánc-kezelése, a JS és PL arena allocator memóriakezelése, valamint a SQLite hibás memóriaigény jelzése is ilyen hibáktól volt terhelt.
Eközben a Web Workers új implementációja, az URL-kezelő (650649), az AUDIO és VIDEO tagekben megadott médiatartalom lejátszása is kevesebb memóriát igényel, s a böngésző jobban skálázódik a vetélytársaknál, sok lap megjelenítése esetén.
A JavaScript esetén komoly szerepe van a már említett szemétgyűjtésnek, így kisebb rekeszek ellenőrzése külön-külön gyorsabban lezajlik, ráadásul az objektumokat lezáró szál most már a háttérben fut le. A Firefox 6-tól kezdve a szemétgyűjtés sűrűbben megtörténik, mert nem csak a jelentős méretnövekedés válthatja ki a szemétgyűjtést, hanem állandó időközönként le fog futni ez a funkció (656120).

Ez még csak a kezdet

Ezek a fejlesztések együttesen adják a héten Béta fázisba kerülő Mozilla Firefox 7 memóriaigényének csökkenését. A csökkenés mértéke minimum 20%-30%, de a gyakorlat szerint ennél még nagyobb. A gyors fejlesztési ütemterv és a hatékonyan működő MemShrink munkacsoportnak hála 8 hét alatt számottevő javulás látható a memóriahasználat területén. Szerencsére a történet folytatódik, s a Firefox 8-ban további fejlődésnek lehetünk szemtanúi.

29 komment

Új néven és megújult formában érhető el a LibreOffice és az OpenOffice.org irodai programcsomaghoz szánt - magyar nyelven is használható - diagramkészítő kiterjesztés a SmART.

 • A régi Diagram elnevezés problémája az volt, hogy az irodai programcsomag már kínált hasonló nevű funkciót. A CHART2 néven ismert modul a felhasználói felületen Diagram, vagy magyarul Diagram, néven volt elérhető, s ezért nem volt egyértelmű az elnevezés felhasználói felületen.

Természetesen az átnevezés mellett valódi fejlesztések is megvalósultak, hiszen az eddigi négy diagramtípust újabb négy diagramtípussal egészült ki. A SmART galériában ennek megfelelően – az átláthatóság növelése és a későbbiekben bevezetendő új diagramtípusok lehetőségére gondolva – kategóriákba rendezve jelennek meg az típusok.

 • A munka hatékonyabbá tétele érdekében bevezetésre került a billentyűzetről történő navigáció lehetősége, amellyel gyorsabban akár egérhasználat nélkül is módosíthatjuk a diagramokat.
 • A SmART galéria kényelmesen a „Beszúrás” menüből, vagy a „SmART” eszköztár engedélyezésével akár egy gombnyomással megjeleníthető.
 • Újdonság, hogy az egymásnak megfeleltethető diagramok egymás között átalakíthatók.
 • Fejlődött a diagramok testreszabásának lehetősége is. Az eddig részletes beállások mellet új, látványosabb sablonok és előnézet segít megtalálni a legjobb kombinációt.
 • Lehetőség van közvetlen szövegbevitel mellett a „Szerkesztés” eszköztáron is megadni szöveget.
 • Visszamenőleges kompatibilitás a Diagram kiterjesztéssel.

A jelenleg támogatott diagramtípusok:

 • Hierarchia
  • Egyszerű szervezeti diagram
  • Vízszintes szervezeti diagram
  • Táblázatos hierarchia diagram
  • Szervezeti diagram
 • Kapcsolatok
  • Venn-diagram
  • Gyűrű diagram
  • Piramis diagram
  • Céltábla diagram

Az aktuális (0.94) SmART kiterjesztés letöltése.

A megfelelő működés érdekében a LibreOffice vagy azzal kompatibilis programcsomagokból minden előző Diagram kiterjesztés verziót el kell távolítani.

A SmART kiterjesztés jelenleg fejlesztési fázisban van, így minden építő jellegű visszajelzésnek nagyon örülünk. Célunk egy jól használható és látványos grafikai illusztráció előállítására alkalmas kiterjesztés létrehozása. A SmART kiterjesztés GNU Lesser General Public License szabad licenc szabálya szerint érhető el. Várjuk mindazok jelentkezését, akik bármilyen módon (teszteléssel, ötletekkel, színsablonokkal, stb.) támogatnák a projektet. A SmART kiterjesztés Diagram elnevezésű elődje, támogatást nyert az FSF.hu által kiírt Szabad Szoftver Pályázat 2009 pályázaton.

Szólj hozzá!

A Hegyalja Fesztivál nem az egyetlen a rengeteg koncertélményt nyújtó zenei fesztiválok sorában, ugyanakkor a legnagyobb azok közül ahol a szabad
szoftverek évről-évre megjelenhetnek a nagyközönség számára. 2007 (beszélgetés), 2008 és 2010 után idén is volt szabad szoftverrel foglalkozó sátor a civil faluban.

Sajnálatos módon Fidusz, más irányú elfoglaltsága miatt, nem volt jelen a fesztiválon, így jómagam próbáltam megszervezni a szabad szoftverek hegyaljás megjelenését. Ennek hatásfokát csökkentette a bizonytalanság, hogy egyáltalán nyílik-e lehetőség a szabad szoftverek népszerűsítésére.

Végül az esemény előtt pár nappal a Fair Trade-et, azaz a méltányos kereskedelmet népszerűsítő Védegylet megosztotta velünk sátrát. Így nyílt mód arra, hogy az általunk favorizált szoftverkultúrát népszerűsítsük. Eközben páran jelentkeztek segítőnek is, így Ajnasz, araya, és a többiek segédletével gördülékenyebben mentek a dolgok.

A nagy forróság ellenére sokan kitöltötték az Ubuntuval, a LibreOffice-szal, a Firefoxszal és más szabad szoftverekkel kapcsolatos QUIZ-t, s szinte mindenki érdeklődött a szabad szoftverek iránt. A Védegyletes csapat még bővebb kérdés-arzenállal készültek, ennek megfelelően szellemileg
alaposan megtornáztattuk az arra tévedt fesztiválozókat.

A Mozilla jóvoltából szerencsére mindenkinek jutott firefoxos kitűző és karpánt. Nyakpántot csak a kérdőív kitöltői kaptak, míg a Magyar Ubuntu Közösség által felajánlott Ubuntu CD-ket csak azok számára adtunk, akik valódi érdeklődést mutattak a rendszer iránt. Ennek ellenére is
szinte minden készletből kifogytunk a fesztivál végére, pedig bőséggel vittem mindenből.


A nagy érdeklődés annak is köszönhető volt, hogy a civil falu idei területe sokkal jobb helyen volt, mint tavaly, ezért sokan haladtak el a civilek sátrai előtt. A sátrunk életéről fotókat is készítettem, s páran vállalták „Én és a Firefox” témájú képeiket is. Az elkészült fényképeket itt találjátok. A jó hangulat és a remek koncertélmények visszaidézéseként – a tavalyi folytatásaként – készítem már a videót, amelyet hamarosan közzéteszek.


Természetesen a munkás délutánok után az esték a koncertek jegyében teltek, hiszen a Guano Apes és a Kosheen mellett számos hazai zenekar is fellépett. A teljesség igénye nélkül: Csík zenekar, Fish!, Ismerős Arcok, Kiscsillag, Besh O Drom, Firkin, NEO, Magashegyi Underground, PASO, Nemjuci.

Szólj hozzá!

A felpörgetett kiadási ütemtervnek megfelelően a Firefox 6 kiadási dátumához közeledve – 2011. augusztus 16. – béta fázisba lépett a böngésző idei harmadik fő kiadása a Firefox 6. Az új verzió számos apróbb javítást és néhány új funkciót tesz elérhetővé a felhasználók számára. Ezzel lényegében egy időben a Firefox 7 is behajózott a végfelhasználói tesztelésre szánt Auróra csatornába, s a fejlesztők és a kísérletezőkedvűek kipróbálhatják az alfa állapotban lévő 8-as verziót a Nightly csatornából.

Az új fejlesztési modell szerint, a kiadások 18 hetente követik egymást, így a böngésző fejlődése folyamatos, a beépített fejlesztések szaporább ütemben jutnak el a felhasználókhoz. Remélhetőleg az Aurora csatornával is több felhasználó kezd el megbarátkozni, kipróbálván a legfrissebb újdonságokat és hasznos visszajelzéseket szolgáltatva a Mozilla Firefox fejlesztőinek. Visszajelzéseket a beépített „Visszajelzés” gomb segítségével – elsősorban angol nyelven – tehetjük meg.

A Firefox 6 egyik újdonsága lesz a weboldalak szerint beállítható „Adatkezelő” lap, amely minden weboldalhoz egyedi adatkezelési beállításokat határozhatunk meg, és kezelhetjük az eltárolt jelszavakat is. Mindezt könnyedén, átláthatóan és egyszerűen kereshető módon. A beállítások megtekintéséhez írjuk be a címsorba az „about:permissions” címet. Remélhetőleg ez a beállítás a jövőben saját menüpontot kap majd, miképpen ez a SeaMonkey vadonatúj 2.2-es verziójában is megfigyelhető.

A Bővítmények számára beépítve érhető el a frissítési szolgáltatás. A „Bővítmények frissességének ellenőrzése” linkre kattintva juthatunk el a https://www.mozilla.com/hu/plugincheck/ oldalra.

Javult a Firefox 6 Beta böngésző HTML5, CSS3, JavaScript, WebGL, SVG és DOM szabványok és ajánlások támogatása is. Erről egy igen részletes cikk keretében a Firefox fejlesztői helyén lehet olvasni: https://developer.mozilla.org/en/Firefox_6_for_developers

Csökken a böngésző indulási ideje, mert az elmentett lapcsoportokat a böngésző ezentúl csak a Panorama használatakor tölti újra.

A továbbfejlesztett címsor vizuálisan kiemeli a tartomány nevét, így mindig jól látható melyik domaint böngésszük. Javult a webhely azonosításának megjelenítése is.

A Scratchpad révén egyszerűbben fejleszthetünk és tesztelhetünk JavaScript kódokat a böngészőben. A Web Socket támogatása is fejlődött, hiszen a protokol 07-es verziója került a programba. A webfejlesztő-eszközök külön menüt kaptak a narancssárga Firefox gomb alatt. és a WebKonzol is áthelyezhetővé vált. A fejlesztők használhatják a Window.matchMedia API-t, amely a médiatartalmak átméretezéséhez nyújthat segítséget. A kiszolgáló által küldött események által pedig üzenőfal típusú alkalmazások készíthetők.

Mindezek mellett számos apróbb hibajavítás is helyet kapott a Firefox következő kiadásában.

A Firefox 6 Beta letölthető Linux, Windows és Mac operációs rendszerekre, valamint Androidra is.

Számítunk a visszajelzésére!

Firefox 6 Beta – Kiadási megjegyzések

Firefox Mobile 6 Beta – Kiadási megjegyzések

Szólj hozzá!