HTML

Tiszta szoftver, rendes ház

Szabad világ, szabad gondoltak, szabad szoftverek, nyílt szabványok

Friss topikok

Linkblog

Kicsit több, mint egy évvel ezelőtt jelent meg a Mozilla Firefox böngésző előző, 3.6-os verziója. Az elmúlt egy esztendőben a Mozilla fejlesztői nem tétlenkedtek és számos fejlesztést végeztek el a böngészőn, amelynek célja a program gyorsabb működése, a programfelület felhasználói igényekhez történő igazítása, a webes szabványok mind teljesebb körű támogatása és innovatív, új megoldásokkal megmutatni a helyes utat a webes evolúció útvesztőjében. Természetesen a fejlesztés iránya jól illeszkedik a Firefox már régóta meglévő értékeihez: a biztonságos, stabil és gyors böngészéshez és a páratlan testreszabhatósághoz, amelyek mindig is jellemezték a Firefoxot. Ezek után nem is csoda, hogy 2008 óta a Mozilla Firefox a piacvezető böngésző Magyarországon és egyes felmérések szerint 2010-ben az európaiak nagyobb része is Firefoxot használ.

Úgy vélem, hogy a Mozilla Firefox bő ötévnyi történetének legnagyobb frissítésén esett át a 4.0-s verzióval. Ennek megfelelően, a fejlesztési ciklus a kelleténél hosszabbra nyúlt, viszont az újdonságok listája is igen tekintélyes lett. Cikkemben igyekszem minden jelentős újdonsággal felhasználói szemszögből foglalkozni, de próbálok a fejlesztők számára is hasznos hivatkozásokat megadni.

A böngésző egyszerűen telepíthető és használható Windows (XP, Vista, 7), MAC OS X és Linux operációs rendszerekkel ellátott gépeken. Az egyedülállóan széles platformtámogatás szerencsére nem megy a minőség, a sebesség és kinézet rovására. A program minden platformon felveszi a rendszer jellemzőit, beállításait és kihasználja az operációs rendszer által kínált hardvergyorsításból fakadó előnyöket, egyéb jellegzetességeket.

Mobiltelefonról internetezők részéről érdeklődésére tarthat számot, a Firefox 4.0 megjelenése után pár héttel megjelenő, Firefox Mobile böngésző, amely Android (2.x) és Maemo (Nokia N900) platformokra érhető el. Mindezek mellett még említést érdemel az iPhone telefonokon használható Firefox Home szinkronizációs alkalmazás is.

A Firefox 4 letöltése és a letöltési adatok lekérése.

Tovább >>

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása