HTML

Tiszta szoftver, rendes ház

Szabad világ, szabad gondoltak, szabad szoftverek, nyílt szabványok

Friss topikok

Linkblog

Megjelent a Firefox böngésző legújabb verziója. A Firefox mostantól alapértelmezetten kompatibilisnek feltételezi az összes telepített kiterjesztést, amennyiben a kiterjesztések készítői ezt nem tiltják le. Ez a verzió lehetőséget biztosít a kiterjesztések gyorsjavítására is, az addons.mozilla.org webhelyen keresztül. A fejlesztők kényelmesebben beállíthatóvá és jobban elérhetővé tették a számítógépek és mobiltelefonok között használható Sync elnevezésű szolgáltatást is. A Sync segítségével kényelmesen és biztonságosan szinkronizálhatók a könyvjelzők, a megnyitott lapok, az űrlapadatok és a jelszavak az eszközök között.

Webfejlesztőknek szánt új fejlesztőeszközök is bekerültek ebbe a verzióba. Ezek az új eszközök a Page Inspector és a Style Inspector. A Page Inspector segítségével a fejlesztők a böngésző elhagyása nélkül áttekintetik a weboldal felépítését. Így lehetőség nyílik arra, hogy a webfejlesztők gyorsan navigáljanak az oldal elemei között és megnézzék a HTM dokumentum struktúráját. A Style Inspector gyors hozzáférést biztosít az webhelyek CSS tulajdonságaihoz, így ezeket Firefoxon belül megváltoztathatóak és a változtatások azonnal meg is tekinthetők a böngészőben. A Scratchpad ettől a verziótól kezdve az Eclipse Orion kódszerkesztőt használja a szintaxiskiemeléshez és olyan további szolgáltatásokat biztosít, amellyel egyszerűbbé válik a JavaScript programkódok írása.

Fejlődött a böngésző szolgáltatáskészlete is a támogatott szabványok és szabványtervezetek tekintetében: a Full Screen API a teljesképernyős üzemmód használatának lehetőségét adja a fejlesztők kezébe. Az új programozói interfész segítségével a fejlesztők teljesképernyős játékokat, lenyűgöző videó élményt és kiváló megjelenésű prezentációkat hozhatnak létre. A Mozilla bízik benne, hogy konkurens böngészők is implementálják ezt a szolgáltatást, mint a webes játékélmény egyik fontos elemét.

A 3D Web – nyílt technológiákkal történő – építése érdekében a Firefox olyan szolgáltatásokkal bővült, amelyekkel egyszerűbbé válik a 3D-s élmény megalkotása. A Mozilla – Firefox böngészője – által úttörő szerepet vállal a WebGL támogatásában. A WebGL egy webes szabvány, amely a webhelyek számára a kulcs a hardveresen gyorsított 3D megjelenítéshez anélkül, hogy külső fejlesztő termékét is igénybe kellene venni. A Firefox immáron támogatja a WebGL Anti-Aliasing megjelenítését, amellyel szebbé és finomabb mozgásúvá válnak a megjelenített objektumok.

A CSS 3D transzformációk támogatásával látványos 3D animációkkal és transzformációs hatásokkal láthatók el a weboldalak 2D elemei. Ezekkel a HTML5-re épülő megoldásokkal egyenértékű effektusokat eddig csak külső fejlesztőtől származó bővítménnyel lehetett elérni.

A Firefox böngésző felpörgetett kiadási ütemtervének egyik fő kérdése a kiterjesztésekkel történő kompatibilitás volt. A Firefox – igen szigorúan – semmilyen kiterjesztést nem tekintett kompatibilisnek, amelyek a kiterjesztések készítői által megadott verziószámon felül voltak. Ennek megfelelően igen sok panasz érkezett, ha a kiterjesztés fejlesztője nem időben, azaz a Firefox új verziójának megjelenése előtt, frissítette a kiterjesztését. Ráadásul erre a szigorra nem is volt szükség, mert a kiterjesztések döntő többsége (>95%) számára nem okozott volna problémát a Firefox új verziójával történő együttműködés. Ennek a problémának az elhárítására születtek elkerülő megoldások: egy kis tuningolás a motorháztető alatt, az Add-on Compatibility Reporter kiterjesztés, vagy a Mozilla által hosztolt kiterjesztések automatikus kompatibilissá tétele az AMO (addons.mozilla.org) webhelyen. De az igazi megoldást a Firefox 10-es verziója hozza el. A kiterjesztéseket most már alapértelmezetten kompatibilisnek tekinti a böngésző és kiterjesztés fejlesztője tilthatja le ezt a beállítást az adott kiterjesztéshez kapcsolódóan.

Ettől a kiadástól elérhető a Firefox hosszan támogatott verziója, azaz a Extended Support Release. Ezt a verziót olyan – elsősorban vállalati és intézményi – felhasználásra ajánlja a Mozilla, ahol az új verziók bevezetésének 6 hetes intervalluma túl nagy tesztelési és bevezetési erőforrásokat kötne le. Az Extended Support Release verzió ezen feszes tempón azzal könnyít, hogy egy kizárólag biztonsági frissítéseket tartalmazó verziót kínál a felhasználók részére. Az aktuális Firefoxszal megegyező funkcionalitást kínáló kiadás minden negyvenkettedik héten jelenik majd meg, amelyre a vállalat időben felkészülhet, a megfelelő alkalmazás tesztelési és frissítési folyamat részeként.

 

A Firefox letöltése és további információk:

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása