HTML

Tiszta szoftver, rendes ház

Szabad világ, szabad gondoltak, szabad szoftverek, nyílt szabványok

Friss topikok

Linkblog

Mint arról a mozilla.fsf.hu oldal beszámolt, megjelent a Firefox 7 első gyorsjavítása, 7.0.1-es verziószámmal. A frissítés elérhető a Súgó → A Firefox névjegye ablakból, vagy a letöltési oldalról. Olyan ritkán jelentkező problémát orvosol, mely szerint a 7-es verzió eltüntet néhány kiterjesztést a feltelepítettek közül. A hibáról szóló angol nyelvű blogbejegyzés.

Szólj hozzá!

Az FSF.hu Alapítvány pályázatot ír ki szabad szoftverek fejlesztése, népszerűsítése és honosítása témakörben. A pályázók köre: bármely magyarországi természetes vagy jogi személy. A pályázatra biztosított keretösszeg 3 millió forint. Egy pályázó több pályázatot is nyújthat be. Egy pályázat maximális támogatási összege 1 millió forint. A támogatott projektek várható száma: 3-9 pályázat.

A pályázati kiírás letölthető: PDF.

(forrás: fsf.hu)

 

Szólj hozzá!

Az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány kiadásában megjelent a Beszélő Linux disztribúció legfrissebb kiadása, a BeLin 2.5. Az elmúlt évek során számos, látássérült emberek által gyakran használt alkalmazás vált elérhetővé a BeLinben, ilyen például az állandóan tökéletesített nagyító és képernyőolvasó program, az internetböngésző és levelezőszoftverek vagy a vakbarát játékok használatának lehetősége.

Az 1.5-ös verzió korábban elnyerte az IT Business Leadership Award-díját, ahol a zsűri indoklásában kiemelte a BeLin társadalmi hasznosságát, és azt, hogy hozzájárul az informatika és a számítógép-használat szélesebb körű elterjedéséhez. A fejlesztők 2011-ben, a BeLin 2.5-ös változatában is több hasznos újítással örvendeztetik meg a felhasználókat. Ezek közül a legjelentősebbek az alábbiak:

A BeLin 2.5 verziója az Orka képernyőolvasó legfrissebb változatát tartalmazza, amely számos új szolgáltatást nyújt, lényegesen kényelmesebbé téve a Linux operációs rendszer és alkalmazásainak használatát egy látássérült felhasználó számára. A képernyőolvasó szoftver beszédkimenetét adó Espeak beszédszintetizátor szintén jelentős fejlődésen ment keresztül az előző kiadás óta.

A hangoskönyv konverter egy új és rendkívül hasznos alkalmazás, amely különböző szöveges fájlformátumokból (TXT, DOC, ODF, PDF és HTML) képes mp3 formátumú hangoskönyveket előállítani, ahol beállítható a felolvasás beszédsebessége és hangmagassága, valamint kiválasztható idegen nyelv is a felolvasáshoz. Az alapítványunk vezetésével elkészült szoftver nemzetközi sikerét mutatja, hogy angol, német és cseh nyelvre is honosították.

Magyarországon most először jelenik meg olyan, a Linux használatát bemutató tananyag, amely kifejezetten a látássérült emberek igényei alapján készült. A speciális tananyag továbbá eleget tesz a nemzetközi ECDL követelményeknek is, mivel felöleli a második ECDL modul (Operációs rendszerek) teljes követelményrendszerét. Ez alapján egy látássérült ember akár otthon egyedül, akár tanfolyami keretek között eredményesen készülhet fel az ECDL modulvizsga sikeres teljesítésére.

A BeLin 2.5 és az ECDL alapú tananyag ingyenesen letölthető alapítványunk honlapjának Letöltés oldaláról.

Mindazok, akik Hammer Attila vezető fejlesztő irányításával az új változat elkészítésében közreműködtek, remélik, hogy a látássérült emberek körében egyre népszerűbb lesz ez az új, mindenki számára ingyenes és akadálymentes disztribúció.

(forrás: infoalap.hu)

Szólj hozzá!

Az előzetes terveknek megfelelően ma jelent meg a Firefox böngészőprogram 7-es verziója. Az alkalmazás fejlesztését vezető és koordináló Mozilla Alapítvány – amely az internet jobbá tételén dolgozó non-profit közhasznú szervezet – a programot szabad szoftverként, ingyenesen biztosítja a Windows, a Linux és a MAC OS X operációs rendszer valamelyikét futtató számítógépek, valamint az Androiddal operációs rendszerrel felszerelt mobiltelefonok számára.

Felpörgetve!

A Firefox 4-es verziója után bevezetett felpörgetett kiadási ütemterv szerint ez már a harmadik új funkciókat is felvonultató kiadás az elmúlt 6 hónapban. Az „adj ki korán, adj ki gyakran” elv mentén felépített ütemezés Mozilla-féle értelmezése szerint az új szolgáltatásokat kínáló kiadások 42 naponta, azaz 6 hetente jelennek meg. Ennek az elvnek az az előnye, hogy a már elkészült funkciók nagyon hamar eljutnak a végfelhasználókhoz. Ebből következik, hogy minden olyan új funkciót, amelyet nem sikerül határidőre megfelelő minőségűvé fejleszteni, automatikusan a következő kiadásra lesz halasztva, így nem blokkolja a már stabil funkciók új verzióban történő kiadását. Másik előnye ennek a kiadási ciklusnak, hogy a böngésző végfelhasználói tesztelésre szánt kiadásai már másfél hónappal a kiadás előtt elérhetővé válnak, így mind a fejlesztők, mind a programokat használók számára elegendő időt biztosítanak arra, hogy felkészüljenek az újabb kiadásokra. Ezek a változatok az Aurora és a Beta csatornában érhetők el.

Több idő a tesztelésre

Azok számra, akik ezt a tempót túl gyorsnak tartják, továbbra is elérhető a böngésző 3.6-os verziója, amelyhez új funkciókat nem, viszont biztonsági frissítéséket továbbra is szállít a Mozilla. A Firefox 8-as vagy 9-es verziójának érkeztével azonban a 3.6-os verziót felváltja az Extended Support Release (ESR) kiadási ütemezés, amely azok számára jelent megoldást, akik nem tudnak, vagy nem akarnak hat hetente új Firefox verziót bevezetni. Az ESR kiadások 7 kiadási cikluson keresztül, azaz 42 hétig lesznek elérhetők, amelyből 2 kiadási ciklus, azaz 12 hét áll rendelkezésre az új verzióra történő átállásra.

Asztali változat

about:memory

A Firefox 7-es verziója sokkal jobban menedzseli az általa használt memóriát. Ebbe a verzióba kerültek bele azok az első nagyobb fejlesztések és hibajavítások, amelyeket a MemShrink munkacsoport végzett el a Firefox memóriaéhségének csökkentése érdekében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a látogatott weboldalaktól függően 20-30%-al kevesebb memóriát foglal a Firefox 7, mint az ezt megelőző verziók. Mindezek mellett hatékonyabb a memória felszabadítása a lapok bezárásakor és a hosszútávú böngészés alatt sem kezd el indokolatlanul növekedni a Firefox memória lábnyoma.

Azure

Minden modern weboldal több rétegből áll, amelyeket rétegről-rétegre a böngészőnek kell leképeznie a HTML-ben, CSS-ben megadott információk alapján – ez a Gecko motor feladata. A leképzés hardveres gyorsítását vagy szoftveres megvalósítását eddig a Cairo Canvas API-ja (Alkalmazásprogramozási felület) biztosította. A Firefox fejlesztők kísérletei rámutattak arra, hogy a leképzés sebessége jelentősen javítható, ha saját leképző API-t írnak, amely jobban illeszkedik a webes igényekhez, nem végez felesleges átalakításokat és megfelelően kihasználja az eszközfüggetlen grafikus API-k adott platformon legjobban teljesítő megoldásait. A tervek szerint a következő hardveresen gyorsított felületek elérésének lehetősége jelenik meg a Firefoxban: Direct2D (Windows Vista és 7), OpenGL (Linux), Direct3D 9-es és 10-es verziója (Windows XP), Skia (Android), valamint a Quartz (MAC OS X). Ez a köztes felület az Azure lett, amely a Firefox 7-es verzióban debütál és egyelőre csak a Direct2D-t kínáló platformok számára nyújtanak megnövelt grafikus teljesítményt. A többi platform az Azure-on keresztül továbbra is használhatja a Cairot, mind hardveresen gyorsított, mind szoftveres módban. A Cairo, az operáció rendszernek legjobban megfelelő hardveresen gyorsított alkalmazásprogramozási felületek használatának bevezetése után is használható marad, mint rosszabb teljesítményt kínáló, de minden körülmények között működő alternatíva (Azure projekt bejelentés, Azure a Firefox 7-ben, Azure Direct2D-vel). Az új megoldás segítségével gyorsabban futnak majd olyan összetett és interaktív webes alkalmazások, mint az Angry Bird, vagy a Runfield.

Sync

A Firefox böngésző Sync elnevezésű szolgáltatása egyszerű megoldás a könyvjelzők, űrlapadatok megnyitott lapok és jelszavak több számítógép közötti szinkronizációjára. A Sync kényelmes és biztonságos, hiszen a Sync használatára beállított számítógép eléri a megosztott információkat és azt esetleges változtatások pedig szinkronizálódnak a központi profilba. A profil csak a kiválasztott információkat tartalmazza és a jelszavas hozzáférés mellett a tárolt adatok egy – csak a kliensek által ismert kulccsal – fejthetők vissza. Újdonság, hogy a Firefox 7-es verziójában a könyvjelzők és jelszava szinkronizálása – az esetleges változtatások után – azonnal megtörténik.

Developers Developers Developers

A webfejlesztők több újabb böngészőszolgáltatást is elkezdhetnek használni. Az egyik a CSS-ben megvalósított text-overflow: ellipsis, amely egy régi adóssága a fejlesztőközösségnek. Ezzel szemben a W3C által előterjesztett Web Timing specifikáció-tervezet támogatása egy friss tervezet, amely a webes alkalmazások számára határoz meg interfészt a navigáció, valamint a böngészőben megjelenített elemek időzítés-adatainak kezeléséhez. Segítségével a weboldal késleltetése mérhető meg igen precízen az oldallekéréstől kezdve, az oldal kiszolgálásán és feldolgozásán keresztül, a teljes betöltődésig. Fontos kiemelni még a WebSocket protokoll 8-as verziójának használatát és a MathML támogatás tökéletesítését is. Részletes információk fejlesztőknek.

Megjelenés

A böngésző kinézete a Firefox 4-ben változott meg döntően, az azóta eltelt hat hónapban csak a hibák javítása volt terítéken. Érdemes talán megjegyezni, hogy a régi felület a menük megjelenítésének visszakapcsolásával egyszerűen visszaállítható. A 7-es verzióban újdonság, hogy a sima http kapcsolatot használó URL-ek elől eltűnik a „http://” előtag a címsorban és csak a teljes webcím másolásakor kerül a vágólapra ismét. A „https://” előtag továbbra is megjelenik, jelezvén a kiszolgálóval létesített biztonságos kapcsolatot.

A fejlesztők javítottak a betűkészletek megjelenítésén is, így a hardveres gyorsítás bekapcsolása mellett minden esetben szép kontúrú, határozottabb betűképet kapunk.

Forma-1-es formában

Az about:telemetry kiterjesztés használatával a Firefox fejlesztői a felhasználókra bármilyen módon jellemző személyes adatait mellőzve gyűjtenek adatokat a felhasználó böngészőjének teljesítményéről és a működésének körülményeiről. Az adatgyűjtés lényegében nem lassítja a böngésző futását. Természetesen a Mozilla szellemiségének megfelelően az ilyen adatok gyűjtése csak a felhasználó beleegyezésével, anonim módon, és a kiterjesztés utólagos telepítésével történhet. A kiterjesztés telepítése után az about:telemetry oldalon tekinthetjük meg a telemetria adatokat. Ha részt szeretnénk venni az adatgyűjtésben az about: config oldalon kell a „toolkit.telemetry.enabled” kulcs értékét „true” állapotúra változtatni. További információk a telemetria rendszerről.

Szokás szerint számos apróbb hibajavítás is érkezett a böngésző új verziójával. A javítások részletes listája.

Firefox a zsebedben

Ezekkel a fejlesztésekkel együtt mindenki számára ajánlható a Firefox 7-es verziója, amely gyorsabb és szerényebb memóriaigényű lett – hű szolgája a biztonságos, modern és gyors böngészőre vágyó felhasználóknak.

A Firefox 7 mobil – ebben a verzióban – elsősorban a felhasználói élményt kívánja fokozni. A mobilos Firefox megjelenítésért felelős leképzőmotorja most már megegyezik a személyi számítógépekre készített verziójával, az Azure-ral. Fejlesztették a szövegkijelölés módját és a képek megjelenítésének minősége is javult a Tegra alapú eszközökön. A Firefox Mobile érzékeli a telefon nyelvét és lehetőség szerint a telefon nyelvén szól a felhasználóhoz, illetve egyszerű nyelvváltásra is lehetőséget biztosít. Jó hír, hogy 160-nál is több kiterjesztés érhető el a mobilos böngészőhöz és ahogy az asztali verzióban itt is használható a WebSocket protokoll 8-as verziója.

A Firefox Mobile 7-es verziójának letöltése és kiadási megjegyzései.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása