HTML

Tiszta szoftver, rendes ház

Szabad világ, szabad gondoltak, szabad szoftverek, nyílt szabványok

Friss topikok

Linkblog

Mint arról a mozilla.fsf.hu oldal beszámolt, megjelent a Firefox 7 első gyorsjavítása, 7.0.1-es verziószámmal. A frissítés elérhető a Súgó → A Firefox névjegye ablakból, vagy a letöltési oldalról. Olyan ritkán jelentkező problémát orvosol, mely szerint a 7-es verzió eltüntet néhány kiterjesztést a feltelepítettek közül. A hibáról szóló angol nyelvű blogbejegyzés.

Szólj hozzá!

Az FSF.hu Alapítvány pályázatot ír ki szabad szoftverek fejlesztése, népszerűsítése és honosítása témakörben. A pályázók köre: bármely magyarországi természetes vagy jogi személy. A pályázatra biztosított keretösszeg 3 millió forint. Egy pályázó több pályázatot is nyújthat be. Egy pályázat maximális támogatási összege 1 millió forint. A támogatott projektek várható száma: 3-9 pályázat.

A pályázati kiírás letölthető: PDF.

(forrás: fsf.hu)

 

Szólj hozzá!

Az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány kiadásában megjelent a Beszélő Linux disztribúció legfrissebb kiadása, a BeLin 2.5. Az elmúlt évek során számos, látássérült emberek által gyakran használt alkalmazás vált elérhetővé a BeLinben, ilyen például az állandóan tökéletesített nagyító és képernyőolvasó program, az internetböngésző és levelezőszoftverek vagy a vakbarát játékok használatának lehetősége.

Az 1.5-ös verzió korábban elnyerte az IT Business Leadership Award-díját, ahol a zsűri indoklásában kiemelte a BeLin társadalmi hasznosságát, és azt, hogy hozzájárul az informatika és a számítógép-használat szélesebb körű elterjedéséhez. A fejlesztők 2011-ben, a BeLin 2.5-ös változatában is több hasznos újítással örvendeztetik meg a felhasználókat. Ezek közül a legjelentősebbek az alábbiak:

A BeLin 2.5 verziója az Orka képernyőolvasó legfrissebb változatát tartalmazza, amely számos új szolgáltatást nyújt, lényegesen kényelmesebbé téve a Linux operációs rendszer és alkalmazásainak használatát egy látássérült felhasználó számára. A képernyőolvasó szoftver beszédkimenetét adó Espeak beszédszintetizátor szintén jelentős fejlődésen ment keresztül az előző kiadás óta.

A hangoskönyv konverter egy új és rendkívül hasznos alkalmazás, amely különböző szöveges fájlformátumokból (TXT, DOC, ODF, PDF és HTML) képes mp3 formátumú hangoskönyveket előállítani, ahol beállítható a felolvasás beszédsebessége és hangmagassága, valamint kiválasztható idegen nyelv is a felolvasáshoz. Az alapítványunk vezetésével elkészült szoftver nemzetközi sikerét mutatja, hogy angol, német és cseh nyelvre is honosították.

Magyarországon most először jelenik meg olyan, a Linux használatát bemutató tananyag, amely kifejezetten a látássérült emberek igényei alapján készült. A speciális tananyag továbbá eleget tesz a nemzetközi ECDL követelményeknek is, mivel felöleli a második ECDL modul (Operációs rendszerek) teljes követelményrendszerét. Ez alapján egy látássérült ember akár otthon egyedül, akár tanfolyami keretek között eredményesen készülhet fel az ECDL modulvizsga sikeres teljesítésére.

A BeLin 2.5 és az ECDL alapú tananyag ingyenesen letölthető alapítványunk honlapjának Letöltés oldaláról.

Mindazok, akik Hammer Attila vezető fejlesztő irányításával az új változat elkészítésében közreműködtek, remélik, hogy a látássérült emberek körében egyre népszerűbb lesz ez az új, mindenki számára ingyenes és akadálymentes disztribúció.

(forrás: infoalap.hu)

Szólj hozzá!

Az előzetes terveknek megfelelően ma jelent meg a Firefox böngészőprogram 7-es verziója. Az alkalmazás fejlesztését vezető és koordináló Mozilla Alapítvány – amely az internet jobbá tételén dolgozó non-profit közhasznú szervezet – a programot szabad szoftverként, ingyenesen biztosítja a Windows, a Linux és a MAC OS X operációs rendszer valamelyikét futtató számítógépek, valamint az Androiddal operációs rendszerrel felszerelt mobiltelefonok számára.

Felpörgetve!

A Firefox 4-es verziója után bevezetett felpörgetett kiadási ütemterv szerint ez már a harmadik új funkciókat is felvonultató kiadás az elmúlt 6 hónapban. Az „adj ki korán, adj ki gyakran” elv mentén felépített ütemezés Mozilla-féle értelmezése szerint az új szolgáltatásokat kínáló kiadások 42 naponta, azaz 6 hetente jelennek meg. Ennek az elvnek az az előnye, hogy a már elkészült funkciók nagyon hamar eljutnak a végfelhasználókhoz. Ebből következik, hogy minden olyan új funkciót, amelyet nem sikerül határidőre megfelelő minőségűvé fejleszteni, automatikusan a következő kiadásra lesz halasztva, így nem blokkolja a már stabil funkciók új verzióban történő kiadását. Másik előnye ennek a kiadási ciklusnak, hogy a böngésző végfelhasználói tesztelésre szánt kiadásai már másfél hónappal a kiadás előtt elérhetővé válnak, így mind a fejlesztők, mind a programokat használók számára elegendő időt biztosítanak arra, hogy felkészüljenek az újabb kiadásokra. Ezek a változatok az Aurora és a Beta csatornában érhetők el.

Több idő a tesztelésre

Azok számra, akik ezt a tempót túl gyorsnak tartják, továbbra is elérhető a böngésző 3.6-os verziója, amelyhez új funkciókat nem, viszont biztonsági frissítéséket továbbra is szállít a Mozilla. A Firefox 8-as vagy 9-es verziójának érkeztével azonban a 3.6-os verziót felváltja az Extended Support Release (ESR) kiadási ütemezés, amely azok számára jelent megoldást, akik nem tudnak, vagy nem akarnak hat hetente új Firefox verziót bevezetni. Az ESR kiadások 7 kiadási cikluson keresztül, azaz 42 hétig lesznek elérhetők, amelyből 2 kiadási ciklus, azaz 12 hét áll rendelkezésre az új verzióra történő átállásra.

Asztali változat

about:memory

A Firefox 7-es verziója sokkal jobban menedzseli az általa használt memóriát. Ebbe a verzióba kerültek bele azok az első nagyobb fejlesztések és hibajavítások, amelyeket a MemShrink munkacsoport végzett el a Firefox memóriaéhségének csökkentése érdekében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a látogatott weboldalaktól függően 20-30%-al kevesebb memóriát foglal a Firefox 7, mint az ezt megelőző verziók. Mindezek mellett hatékonyabb a memória felszabadítása a lapok bezárásakor és a hosszútávú böngészés alatt sem kezd el indokolatlanul növekedni a Firefox memória lábnyoma.

Azure

Minden modern weboldal több rétegből áll, amelyeket rétegről-rétegre a böngészőnek kell leképeznie a HTML-ben, CSS-ben megadott információk alapján – ez a Gecko motor feladata. A leképzés hardveres gyorsítását vagy szoftveres megvalósítását eddig a Cairo Canvas API-ja (Alkalmazásprogramozási felület) biztosította. A Firefox fejlesztők kísérletei rámutattak arra, hogy a leképzés sebessége jelentősen javítható, ha saját leképző API-t írnak, amely jobban illeszkedik a webes igényekhez, nem végez felesleges átalakításokat és megfelelően kihasználja az eszközfüggetlen grafikus API-k adott platformon legjobban teljesítő megoldásait. A tervek szerint a következő hardveresen gyorsított felületek elérésének lehetősége jelenik meg a Firefoxban: Direct2D (Windows Vista és 7), OpenGL (Linux), Direct3D 9-es és 10-es verziója (Windows XP), Skia (Android), valamint a Quartz (MAC OS X). Ez a köztes felület az Azure lett, amely a Firefox 7-es verzióban debütál és egyelőre csak a Direct2D-t kínáló platformok számára nyújtanak megnövelt grafikus teljesítményt. A többi platform az Azure-on keresztül továbbra is használhatja a Cairot, mind hardveresen gyorsított, mind szoftveres módban. A Cairo, az operáció rendszernek legjobban megfelelő hardveresen gyorsított alkalmazásprogramozási felületek használatának bevezetése után is használható marad, mint rosszabb teljesítményt kínáló, de minden körülmények között működő alternatíva (Azure projekt bejelentés, Azure a Firefox 7-ben, Azure Direct2D-vel). Az új megoldás segítségével gyorsabban futnak majd olyan összetett és interaktív webes alkalmazások, mint az Angry Bird, vagy a Runfield.

Sync

A Firefox böngésző Sync elnevezésű szolgáltatása egyszerű megoldás a könyvjelzők, űrlapadatok megnyitott lapok és jelszavak több számítógép közötti szinkronizációjára. A Sync kényelmes és biztonságos, hiszen a Sync használatára beállított számítógép eléri a megosztott információkat és azt esetleges változtatások pedig szinkronizálódnak a központi profilba. A profil csak a kiválasztott információkat tartalmazza és a jelszavas hozzáférés mellett a tárolt adatok egy – csak a kliensek által ismert kulccsal – fejthetők vissza. Újdonság, hogy a Firefox 7-es verziójában a könyvjelzők és jelszava szinkronizálása – az esetleges változtatások után – azonnal megtörténik.

Developers Developers Developers

A webfejlesztők több újabb böngészőszolgáltatást is elkezdhetnek használni. Az egyik a CSS-ben megvalósított text-overflow: ellipsis, amely egy régi adóssága a fejlesztőközösségnek. Ezzel szemben a W3C által előterjesztett Web Timing specifikáció-tervezet támogatása egy friss tervezet, amely a webes alkalmazások számára határoz meg interfészt a navigáció, valamint a böngészőben megjelenített elemek időzítés-adatainak kezeléséhez. Segítségével a weboldal késleltetése mérhető meg igen precízen az oldallekéréstől kezdve, az oldal kiszolgálásán és feldolgozásán keresztül, a teljes betöltődésig. Fontos kiemelni még a WebSocket protokoll 8-as verziójának használatát és a MathML támogatás tökéletesítését is. Részletes információk fejlesztőknek.

Megjelenés

A böngésző kinézete a Firefox 4-ben változott meg döntően, az azóta eltelt hat hónapban csak a hibák javítása volt terítéken. Érdemes talán megjegyezni, hogy a régi felület a menük megjelenítésének visszakapcsolásával egyszerűen visszaállítható. A 7-es verzióban újdonság, hogy a sima http kapcsolatot használó URL-ek elől eltűnik a „http://” előtag a címsorban és csak a teljes webcím másolásakor kerül a vágólapra ismét. A „https://” előtag továbbra is megjelenik, jelezvén a kiszolgálóval létesített biztonságos kapcsolatot.

A fejlesztők javítottak a betűkészletek megjelenítésén is, így a hardveres gyorsítás bekapcsolása mellett minden esetben szép kontúrú, határozottabb betűképet kapunk.

Forma-1-es formában

Az about:telemetry kiterjesztés használatával a Firefox fejlesztői a felhasználókra bármilyen módon jellemző személyes adatait mellőzve gyűjtenek adatokat a felhasználó böngészőjének teljesítményéről és a működésének körülményeiről. Az adatgyűjtés lényegében nem lassítja a böngésző futását. Természetesen a Mozilla szellemiségének megfelelően az ilyen adatok gyűjtése csak a felhasználó beleegyezésével, anonim módon, és a kiterjesztés utólagos telepítésével történhet. A kiterjesztés telepítése után az about:telemetry oldalon tekinthetjük meg a telemetria adatokat. Ha részt szeretnénk venni az adatgyűjtésben az about: config oldalon kell a „toolkit.telemetry.enabled” kulcs értékét „true” állapotúra változtatni. További információk a telemetria rendszerről.

Szokás szerint számos apróbb hibajavítás is érkezett a böngésző új verziójával. A javítások részletes listája.

Firefox a zsebedben

Ezekkel a fejlesztésekkel együtt mindenki számára ajánlható a Firefox 7-es verziója, amely gyorsabb és szerényebb memóriaigényű lett – hű szolgája a biztonságos, modern és gyors böngészőre vágyó felhasználóknak.

A Firefox 7 mobil – ebben a verzióban – elsősorban a felhasználói élményt kívánja fokozni. A mobilos Firefox megjelenítésért felelős leképzőmotorja most már megegyezik a személyi számítógépekre készített verziójával, az Azure-ral. Fejlesztették a szövegkijelölés módját és a képek megjelenítésének minősége is javult a Tegra alapú eszközökön. A Firefox Mobile érzékeli a telefon nyelvét és lehetőség szerint a telefon nyelvén szól a felhasználóhoz, illetve egyszerű nyelvváltásra is lehetőséget biztosít. Jó hír, hogy 160-nál is több kiterjesztés érhető el a mobilos böngészőhöz és ahogy az asztali verzióban itt is használható a WebSocket protokoll 8-as verziója.

A Firefox Mobile 7-es verziójának letöltése és kiadási megjegyzései.

Szólj hozzá!

A vacsora fehérben (eredeti nevén Diner en Blanc) 1988 nyarán Párizsból indult, Francois Pasquier kertipartijával, ami nem fért el a kertben. Évente rendezik meg Európa számos nagyvárosában többszáz, többezer résztvevővel, és eljött az ideje, hogy mi is tartsunk egyet.

Alkossatok baráti asztaltársaságokat és legyetek fehérbe öltözve, székekkel, asztalokkal, evőeszközökkel és háromfogásos vacsorával felszerelkezve 2011. szeptember 24-én készen, hogy együtt ünnepeljük a barátságot, a spontaneitást, az életet.

Ide csak meghívással kerülhetsz be - ez nem egy publikus esemény, csak azok jöhetnek, akik a barátaink, vagy a barátaink barátai, vagy a barátaink barátainak a barátai :)

Kérdések és válaszok

http://vacsorafeherben.szimpatikus.hu/gyakran-ismetelt-kerdesek/

Facebook oldal

https://www.facebook.com/vacsora.feherben

Szólj hozzá!

A több éves hagyománynak megfelelően idén is egy konferenciával ünnepelik a szabad szoftverek világnapját a szabad szoftverek rajongói. A konferencia célja a szabad szoftverekben rejlő lehetőségek bemutatása mindenki számára, legyen az akár kezdő otthoni felhasználó, rendszergazda, vállalkozó vagy kormányzati vagy oktatási felhasználó.

Az idei konferencia időpontja: 2011. szeptember 23. (péntek)

A konferencia helyszíne: Szegedi Tudományegyetem - József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK)
6722 Szeged, Ady tér 10.

A részletes program

Részletek a helyszínről


 

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása