HTML

Tiszta szoftver, rendes ház

Szabad világ, szabad gondoltak, szabad szoftverek, nyílt szabványok

Friss topikok

Linkblog

Sajnos lassan a vége a nyárnak, de azért ez a nyár is emlékezetes marad. Sok minden történt idén is. Többek között ott voltunk a Hegyalja Fesztiválon, és néhány önkéntessel a Szabad szoftvereket népszerűsítettük.

Nagyjából egy hónapja írtam egy blogbejegyzést a Hegyalja Fesztiválról, ahol a szabad szoftvereket mutattuk be a fesztiválozó közönségnek a Civil Faluban. Miként már tavaly is történt, idén is készítettem egy videót, hogy visszaidézzem a fesztivál és a "munka" hangulatát.

Íme:

Címkék: firefox video önkéntes fesztivál szabadszoftver libreoffice

Szólj hozzá!

Lassan hét éve, hogy 2004 októberében megjelent az Ubuntu első kiadása. Az azóta eltelt években az Ubuntu sok felhasználóhoz eljutott, és komoly közösség alakult ki mögötte Magyarországon is. Bár pontos adatok nincsenek a felhasználók számáról, azt tudjuk, hogy az ubuntu.hu 2007 áprilisi indulása óta több mint 22 ezer felhasználó regisztrált, és egy átlagos napon 4-5 ezer látogató fordul meg az oldalon. Egy-egy új Ubuntu kiadás megjelenéséről minden jelentősebb informatikai oldal és portál beszámol, és ezeket a híreket jellemzően sok olvasó kommentálja. Egyre többet lehet hallani arról, hogy valamely közintézmény Ubuntura váltott, vagy fontolgatja a váltást, és az Ubuntu egyre inkább teret nyer az oktatásban is. Van viszont egy komoly hiányosság: eddig hivatalosan nem lehetett Ubuntut haszálni az érettségi vizsgán. Ezért a Magyar Ubuntu Közösség elhatározta, hogy elkészít egy olyan Ubuntu változatot, amely megfelel az közép- és emelt szintű érettségi követelményeinek.


Az Ubuntu érettségire szánt változata az Ubuntu Érettségi Remix elnevezést kapta, igazodva az Ubuntu védjegy felhasználására vonatkozó követelményekhez. A projekt vezetője Horváth Hajnalka ubuntu tag, az FSF.hu Alapítvány aktivistája. Az Érettségi Remix még fejlesztés alatt áll, azonban a rendszer már lényegében összeállt és elindult a hivatalos minősítési eljárás is, így reményeink szerint a 2012 májusi érettségin már választhatják ezt a rendszert a diákok. Az érettségire szánt terjesztés felesztés alatt álló kiadása az Ubuntu 11.04-re épül. A tervek szerint a jövőben mindig az aktuális LTS (vagyis hosszú távon támogatott) Ubuntu kiadásra épül majd a rendszer, ezúttal azonban a Unity felület bevezetése miatt ezt nem tartottuk volna jó megoldásnak: a klasszikus GNOME felület ugyanis hosszú távon nem lesz elérhető, és mindenképpen szerettük volna elkerülni, hogy alig egy év után lecseréljük a rendszer alapértelmezett felhasználói felületét.

Az Ubuntu Érettségi Remix lényegében egy alap Ubuntu, kiegészítve azokkal az alkalmazásokkal, amelyekre az érettségin szükség lehet. Így bekerültek a GIMP, az Inkscape, a Pinta és a KolourPaint grafikus alkalmazások, a KompoZer és a Seamonkey a weboldal készítéshez, valamint a LibreOffice Base és a MySQL motor az adatbáziskezeléshez. Az emelt szintű érettségin szükséges programozási feladatok megoldására az Eclipse, a Lazarus, a Code::Blocks, az Idle és a Geany fejlesztőeszközöket használhatják a diákok, a támogatott programozási nyelvek a Python, a Free Pascal, a Perl, a C, a C++ és a Java. A Live CD alapértelmezetten tartalmazza a magyar és angol nyelvi csomagokat, de természetesen a tárolókból ugyanúgy elérhető a többi nyelvi csomag is.

Az érettségi változatba több saját fejlesztésű eszköz is bekerült, melyek célja, hogy könnyebbé tegyék a rendszer vizsgán történő használatát. Az Adatbázis segédeszköz segítségével a felhasználók egyszerűen hozhatnak létre, menthetnek és törölhetnek adatbázisokat, valamint arra is lehetőségük van, hogy új adatbázis felhasználót kreáljanak. Az Indítópanel testreszabása eszköz segítségével pedig pillanatok alatt beállíthatják, hogy mely, érettségin szükséges alkalmazások ikonjai jelenjenek meg a Unity indítópaneljén. Az Adatbázis segédeszköz közvetlenül elérhető a LibreOffice Base indítóikonjának quicklistjéből. Emellett készült egy Fejlesztői környezet indító elnevezésű launcher is, amelynek segítségével kiválaszthatjuk, hogy melyik programozási környezetet szeretnénk elindítani. Az ikon egy quicklistet is kapott, így jobb egérgombbal kattintva közvetlenül is indíthatjuk bármelyik támogatott fejlesztői környezetet.

Az Ubuntu 11.04 Érettségi Remix, bár még hivatalosan nem készült el, már alkalmas nyilvános tesztelésre. A felfedezett hibákat a projekt Launchpad oldalán jelenthetik a tesztelők. A rendszer legfrissebb fejlesztői kiadása és a hozzá kapcsolódó dokumentáció ide kattintva érhető el.

Forrás: mogorvamormota.hu

ubuntu-1104-erettsegi-desktopubuntu-1104-erettsegi-launcher-editorubuntu-1104-erettsegi-launcher-editor-restartubuntu-1104-erettsegi-adatbazisubuntu-1104-erettsegi-base-quicklistubuntu-1104-erettsegi-develUbuntu 11.04 Érettségi Remix (Programozási környezetek)ubuntu-1104-erettsegi-eclipseubuntu-1104-erettsegi-gimp

Szólj hozzá!

Larry Page (Google CEO): "I need a phone, can someone buy me a Motorola?"
Employee few minutes later: "Done."
CEO: "Great, which model?"
Employee: "Eeeer... model...?"

Szólj hozzá!

Az előzetes terveknek megfelelően, megjelent a Firefox böngészőprogram, az Android telefonokhoz szánt Firefox és a Thunderbird levelezőkliens 6-os verziója. Megjelent továbbá a böngészőt, levelezőt és weboldal-szekesztőt egyben kínáló SeaMonkey 2.3-as verziója is. A kiadások inkrementális javításokat hoznak a sebesség, a biztonság és a stabilitás terén, de megjelennek bennük új funkciók is. A Firefox 6, a Thunderbird 6 és a SeaMonkey alapjait mindegyik terméknél a Gecko motor 6-os verziója adja. A Firefox 4-es verziója után meghatározott felpörgetett kiadási ütemterv szerint 6 hetente érkeznek az újabb kiadások. Egy verzió csiszolgatására 18 hét áll a fejlesztők rendelkezésére, amelyből 6 hét a fejlesztői (vagyis a Nightly), 6 hét az Alfa (ahogy házon belül hívják: Auróra) és 6 hét a Béta fázis. Így jut elegendő idő a fejlesztésre és a tesztelésre, valamint a hibajavításra is. Remélhetőleg a lelkesebb felhasználók tesztelik mind a Beta, mind a korábbi fejlesztési stádiumban lévő Aururóra verziókat is. A tapasztalatokat érdemes megosztani a fejlesztőkkel is a „Visszajelzés” gomb segítségével. Lássuk tehát a fejlesztések eszenciáját, hogy milyen újdonságokat hoznak az egyes programok.

Firefox 6

  • A Firefox 6 lehetőséget biztosít arra, hogy minden egyes webhely számára külön-külön jogosultságot határozzunk meg a sütik elhelyezése, a jelszavak tárolása, a felugró ablakok kezelése, a helyzetmegosztás és a kapcsolat nélküli használat tekintetében. A könnyen áttekinthető és kezelhető lap kereséssel is segíti a megfelelő házirend kialakítását. Én bízom benne, hogy ez a beállítás – akár csak a SeaMonkey 2.2-ban – külön menüpontot kap majd. De addig is marad a címsorba beírt: „about:permissions” elérési lehetőség.

  • A Kiegészítők → Bővítmények lapra tévedve most már beépítve érhető el a frissítési szolgáltatás. A „Bővítmények frissességének ellenőrzése” linkre kattintva juthatunk el a https://www.mozilla.com/hu/plugincheck/ oldalra.

  • Javult a Firefox 6 Beta böngésző HTML5, CSS3, JavaScript, WebGL, SVG és DOM szabványok és ajánlások támogatása is. Erről egy igen részletes cikk keretében a Firefox fejlesztői helyén lehet olvasni: https://developer.mozilla.org/en/Firefox_6_for_developers

  • Csökken a böngésző indulási ideje, mert az elmentett lapcsoportokat a böngésző ezentúl csak a Panorama használatakor tölti újra a program.

  • A továbbfejlesztett címsor vizuálisan kiemeli a tartomány nevét, így mindig jól látható melyik domaint böngésszük. Javult a webhely azonosításának megjelenítése is.

  • A Firefox most már a jelszavak mentésekor is felkínálja a Sync beállítását.

  • A Scratchpad révén egyszerűbben fejleszthetünk és tesztelhetünk JavaScript kódokat a böngészőben. A Web Socket támogatása is fejlődött, hiszen a protokol 07-es verziója került a programba.

  • A webfejlesztő-eszközök külön menüt kaptak a narancssárga Firefox gomb alatt.

  • A WebKonzol áthelyezhetővé vált a böngésző ablakában és támogatja az intelligens szövegkiegészítést is.

  • A fejlesztők használhatják a Window.matchMedia API-t, amely a médiatartalmak átméretezéséhez nyújthat segítséget.

  • A kiszolgáló által küldött események által pedig üzenőfal típusú alkalmazások készíthetők.

Mindezek mellett számos apróbb hibajavítás is helyet kapott a Firefox most megjelent 6-os kiadásában.

A Firefox 6 letöltése.

Thunderbird 6

  • Fejlesztések a Windows 7 alatt megjelenő témában;

  • Windows 7 ugrólisták támogatása;

  • Számos, Microsoft Outlookból származó levelek importálását érintő fejlesztés;

  • Alapértelmezett levelezőalkalmazás ellenőrzése az újabb Linux kiadásokon is jól működik.

Persze ebben a kiadásban is számos apróbb hibajavítás kapott helyet.

A Thunderbird 6 letöltése.

SeaMonekey 2.3

A SeaMonkey újdonságai a Firefox 6 és a Thunderbird 6 újdonságaiból adódnak.

A SeaMonkey 2.3 letöltése.

Mi a véleményed? Mondd el itt a fórumban és a Mozillának is.

 

Szólj hozzá!

Az előző rész tartalmából

A Firefox 4 megjelenésével felerősödtek azok a kritikák, amelyek a böngésző memóriaéhségére panaszkodnak. Nem csoda, a Firefox 4 hosszas fejlesztése nyomán számos új funkció került a programba, amelyek önmagában is méretnövekedést okoznának. De úgy tűnik ennél azért többről van szó. A Firefox 4 ugyanis nem szabadítja fel kellő hatékonysággal a memóriát – és ez bizony elhízásra hajlamosít.
Mint az köztudott, a Mozilla termékek apraja és nagyja a felhasználói felület meghatározására a XUL leírónyelvet használja. Ennek fontos eleme, hogy a megvalósítás alappillére a JavaScript nyelv. A JavaScript feldolgozása az évek folyamán sokat gyorsult a SpiderMonkey C és C++ nyelven implementált JavaScript motorban. Ez elsősorban a TraceMonkey és a JägerMonkey JIT (Just-in-Time) fordítók megjelenésének köszönhető. A jövő pedig az IonMonkey fordító, de ennek a témának a kifejtése egy másik cikkre vár.

A Firefox számos újdonsága között megbújt az a tény, hogy a Firefox négyes verziójában a JavaScript memóriakezelését alaposán megreformálták. Dr. Andreas Gal hosszú blogbejegyzésben taglalja a részleteket:
„Jelentősen megváltoztattuk a JavaScript objektumok kezelését a Firefoxban. JavaScript objektum alatt érthetünk a scriptek által kezelt objektumokat, úgy mint tömböket és dátum objektumokat, de ide tartoznak a Dokumentum Objektum Modell (DOM) elemek is, úgy mint a beviteli mezők, vagy éppen a DIV elemek.
Régen a Firefox az összes JavaScript objektumot egy tárolóba helyezte el. Ezen a halmon végzett szemétgyűjtést (GC – Garbage Colletion) úgy, hogy a böngésző az összes objektumot ellenőrizte. A már elavult objektumokat törölte a program és az üres helyet felszabadította.


[…]
A Firefox 4-ben a JavaScript objektumok kezelés megváltozott. Az általunk fejlesztett JavaScript motor, a SpiderMonkey, most már támogatja a több halom használatát, amelyet rekeszeknek is nevezhetünk. Minden objektum meghatározható helyhez tartozik, így mindegyik helyhez hozzárendelhetünk egy saját rekeszt.„
Ez a megközelítés számos előnnyel jár, kezdve a biztonsági megfontolásoktól egészen a memóriakezelésre gyakorolt jótékony hátásáig. Például a weboldalak egymás objektumához való  hozzáférést csak a biztonságos és felügyelt átirányítóval (wrapper) lehet igénybe venni.

Lesz még jobb is

Abban az esetben, ha memóriakezelés megvalósítása tökéletes, a megoldás számos előny mellett csak minimális memóriatöbblettel jár. Noha a megoldás jó volt, a memóriafoglalás bizonyos esetekben szerencsétlenül alakult. Ennek tudható be, hogy a böngésző nem volt képes felszabadítani az összes memóriát.
A MemShrink projekt pont két hónapja alakult, s célja elsősorban az ehhez hasonló hibás memóriamenedzsmentből fakadó problémák feltárása és javítása.
A Firefox 7-ben már 20-30% memóriamegtakarítás biztosan látható lesz, de intenzív használat mellett akár még 50% feletti eredmény is nem elképzelhetetlen. Például a Legit Reviews szaklap „Our Test Shows Firefox 7 Aurora Uses Nearly 40 Percent Less Memory” cikkében 40 százalék csökkenésről számolt be: „a Firefox 5.0 memóriaigénye: 1 286 916 Kb, a Firefox 7.0 memóriaigénye: 776 392 Kb; 117 lap könyvjelzőből történő megnyitásakor.”

Hogy lehetséges ez?

A fejlesztések egyik iránya, hogy a rendszer számára külön rekeszt rendeltek a fejlesztők, így elkerülhető az a probléma, hogy a weblap bezárása után a weblap rekeszét „blokkolja” egy – a rendszerhez tartozó objektum. Ez akár több megabyte-nyi területet is jelenthet megnyitott webhelyenként. A tesztek tanúbizonysága szerint erre igen nagy az esély. A javítást már tartalmazza a héten Béta fázisba lépő Firefox böngésző 7-es verziója. (blog, 666058)
Egy gyors statisztika egy rövidke böngészési munkamenet után bezárt lapoknál:
108,003,328 B — js-gc-heap (javítás nélkül)
20,971,520 B — js-gc-heap (javítással)
A böngésző teljes memóriahasználata:
310,890,496 B — resident (without patch)
219,856,896 B — resident (with patch)
Ehhez a fejlesztéshez kapcsolódnak a Firefox memóriahasználatát jelentő oldal a „about:memory” fejlesztései is, amelyben a rekeszek memóriahasználata immáron külön-külön kerül kijelzésre, akárcsak a rendszer által használt rekeszek memóriaigénye. Egyre részletesebb eredményt is kapunk a különféle alrendszerek memóriahasználatáról, s csökken az azonosítatlan memóriafoglalás (heap-unclassified) is.
Ezzel kapcsolatban a tapasztaltabb – Nightly verzió használatától sem visszariadó – felhasználók zombivadászatra invitálja a MemShrink projekt vezető fejlesztője. A vadászat már elkezdődött, de sohasem késő kapcsolódni.
Visszatérve a memóriahasználatra, még meg kell említeni a hibás, kettő hatványainál éppen hogy nagyobb memóriafoglalást is, amely alapból közel 50%-nyi felesleges memóriát foglal az objektumoknak, bizonyos esetekben. A JavaScript karakterlánc-kezelése, a JS és PL arena allocator memóriakezelése, valamint a SQLite hibás memóriaigény jelzése is ilyen hibáktól volt terhelt.
Eközben a Web Workers új implementációja, az URL-kezelő (650649), az AUDIO és VIDEO tagekben megadott médiatartalom lejátszása is kevesebb memóriát igényel, s a böngésző jobban skálázódik a vetélytársaknál, sok lap megjelenítése esetén.
A JavaScript esetén komoly szerepe van a már említett szemétgyűjtésnek, így kisebb rekeszek ellenőrzése külön-külön gyorsabban lezajlik, ráadásul az objektumokat lezáró szál most már a háttérben fut le. A Firefox 6-tól kezdve a szemétgyűjtés sűrűbben megtörténik, mert nem csak a jelentős méretnövekedés válthatja ki a szemétgyűjtést, hanem állandó időközönként le fog futni ez a funkció (656120).

Ez még csak a kezdet

Ezek a fejlesztések együttesen adják a héten Béta fázisba kerülő Mozilla Firefox 7 memóriaigényének csökkenését. A csökkenés mértéke minimum 20%-30%, de a gyakorlat szerint ennél még nagyobb. A gyors fejlesztési ütemterv és a hatékonyan működő MemShrink munkacsoportnak hála 8 hét alatt számottevő javulás látható a memóriahasználat területén. Szerencsére a történet folytatódik, s a Firefox 8-ban további fejlődésnek lehetünk szemtanúi.

29 komment

Új néven és megújult formában érhető el a LibreOffice és az OpenOffice.org irodai programcsomaghoz szánt - magyar nyelven is használható - diagramkészítő kiterjesztés a SmART.

  • A régi Diagram elnevezés problémája az volt, hogy az irodai programcsomag már kínált hasonló nevű funkciót. A CHART2 néven ismert modul a felhasználói felületen Diagram, vagy magyarul Diagram, néven volt elérhető, s ezért nem volt egyértelmű az elnevezés felhasználói felületen.

Természetesen az átnevezés mellett valódi fejlesztések is megvalósultak, hiszen az eddigi négy diagramtípust újabb négy diagramtípussal egészült ki. A SmART galériában ennek megfelelően – az átláthatóság növelése és a későbbiekben bevezetendő új diagramtípusok lehetőségére gondolva – kategóriákba rendezve jelennek meg az típusok.

  • A munka hatékonyabbá tétele érdekében bevezetésre került a billentyűzetről történő navigáció lehetősége, amellyel gyorsabban akár egérhasználat nélkül is módosíthatjuk a diagramokat.
  • A SmART galéria kényelmesen a „Beszúrás” menüből, vagy a „SmART” eszköztár engedélyezésével akár egy gombnyomással megjeleníthető.
  • Újdonság, hogy az egymásnak megfeleltethető diagramok egymás között átalakíthatók.
  • Fejlődött a diagramok testreszabásának lehetősége is. Az eddig részletes beállások mellet új, látványosabb sablonok és előnézet segít megtalálni a legjobb kombinációt.
  • Lehetőség van közvetlen szövegbevitel mellett a „Szerkesztés” eszköztáron is megadni szöveget.
  • Visszamenőleges kompatibilitás a Diagram kiterjesztéssel.

A jelenleg támogatott diagramtípusok:

  • Hierarchia
    • Egyszerű szervezeti diagram
    • Vízszintes szervezeti diagram
    • Táblázatos hierarchia diagram
    • Szervezeti diagram
  • Kapcsolatok
    • Venn-diagram
    • Gyűrű diagram
    • Piramis diagram
    • Céltábla diagram

Az aktuális (0.94) SmART kiterjesztés letöltése.

A megfelelő működés érdekében a LibreOffice vagy azzal kompatibilis programcsomagokból minden előző Diagram kiterjesztés verziót el kell távolítani.

A SmART kiterjesztés jelenleg fejlesztési fázisban van, így minden építő jellegű visszajelzésnek nagyon örülünk. Célunk egy jól használható és látványos grafikai illusztráció előállítására alkalmas kiterjesztés létrehozása. A SmART kiterjesztés GNU Lesser General Public License szabad licenc szabálya szerint érhető el. Várjuk mindazok jelentkezését, akik bármilyen módon (teszteléssel, ötletekkel, színsablonokkal, stb.) támogatnák a projektet. A SmART kiterjesztés Diagram elnevezésű elődje, támogatást nyert az FSF.hu által kiírt Szabad Szoftver Pályázat 2009 pályázaton.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása