HTML

Tiszta szoftver, rendes ház

Szabad világ, szabad gondoltak, szabad szoftverek, nyílt szabványok

Friss topikok

Linkblog

A Mozilla elérhetővé tette a Firefox új verzióját – Az első multiplatformos webböngésző webhelyek követése elleni beállítással

A Mozilla – a web jobbá tételén dolgozó globális, közhasznú szervezet – kiadta a Mozilla Firefox új verzióját Windows, Mac és Linux operációs rendszerekre és Androiddal ellátott mobiltelefonokra. A ma megjelent Firefox verzió, az igen népszerű Firefox 4 nyomában érkezik, amely több, mint 200 millió letöltéssel büszkélkedhet.

Az új, felgyorsított kiadási ütemezésnek megfelelően, a Mozilla új Firefox funkciókat, teljesítmény-, biztonsági- és hibajavításokat bocsát a felhasználók számára az eddigieknél sokkal sűrűbben.

A most megjelent Firefox verzió ezernél is több fejlesztést és teljesítményfokozó módosítást hoz, ezek könnyebbé teszik a Firefox innovatív szolgáltatásainak felfedezését. Ez a kiadás számos modern Web technológiát támogat, amely egyszerűbbé teszi a fejlesztőknek lenyűgöző Firefox kiterjesztések, webalkalmazások és webhelyek készítését. A kiadás továbbá tartalmazza egy népszerű hazai webhelyeken tapasztalható probléma javítását.

A Firefox Android verziójának is része a „Nem akarom, hogy a webhelyek kövessenek” privát szféra védelmét célzó funkciót, így a Firefox az első böngésző, amely több platformon is elérhetővé tette ezt a szolgáltatást. A Mozilla a „Nem akarom, hogy a webhelyek kövessenek” funkcióval megteremtette a lehetőségét, hogy a felhasználók nagyobb védelmet kapjanak a webböngészési szokásaikat követő és felhasználó webhelyekkel szemben. A böngészési szokások figyelését ellenző beállítást egyszerűbb megtalálni az új Firefoxban a Beállítások → Adatvédelem helyen.

A Firefox szabad kezet ad a felhasználók számára a böngésző kinézete és szolgáltatáskészlete teljes beállítására. Hozzávetőlegesen a Firefox 4 felhasználók 85 százaléka él is ezzel a lehetőséggel és kiegészítők segítségével megváltoztatja Firefox kinézetét és szolgáltatásait.

A Mozilla az egyszerűbb webfejlesztés érdekében eszközök széles skáláját kínálja érdekes kiterjesztések készítéséhez, és felhasználja a HTML, a JavaScript és a CSS szabványokat. A Firefox Add-on SDK, amely Windows, Mac és Linux rendszereken érhető el és az offline fejlesztés eszköze. Ennek webes párja a Firefox Add-on Builder Beta, amely web alapú fejlesztést tesz lehetővé. A fejlesztők ezekkel az eszközökkel Firefox kiterjesztéseket készíthetnek minden támogatott platformra. Ezek már újraindítás nélkül telepíthetők és frissíthetők, így nem szakítják meg a böngészés élményét.

A Firefox Windows, Mac és Linux verziói támogatják a CSS Animációk szabványt, amellyel a fejlesztők lenyűgözőbb webalkalmazásokat és webhelyeket készíthetnek. A Mozilla Hack webhelyen elérhető tananyag bevezet a CSS-animációk rejtelmeiben és kifejti, hogy a fejlesztők milyen animációkat hozhatnak létre Firefoxszal.

A Firefox Windows, Mac és Linux verziója beszerezhető a Súgó → A Firefox névjegye menüpontból indítható „Frissítés alkalmazása” gomb segítségével. Amennyiben a Firefox jövőbeni verziójai iránt érdeklődik, töltse le a Firefox Aurora és Beta csatornái közül a megfelelő verziót: http://www.mozilla.com/firefox/channel/

A Firefox Android verziójának letöltése.

További információk

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések – Firefox Android

Firefox 5 – kiadási megjegyzések

Címkék: firefox újdonság böngésző szabadszoftver firefox5

Szólj hozzá!

A Magyarországi Nyílt Dokumentumformátum Szövetség (ODFA Magyarország) üdvözli az infokommunikációs államtitkár bejelentését, amely szerint a kormányzati szférában a nyílt dokumentumformátum (ODF) lesz az alapértelmezett, kötelezően használandó szabvány.

Az Információs Társadalom Parlamentje címet viselő konferencián Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára számolt be arról, hogy jelenleg készül az a kormányhatározat, amely rögzíti, a kormányzati szférában a Nyílt Dokumentum Formátum (Open Document Format, röviden ODF) lesz a kötelezően használandó elektronikus dokumentumformátum szabvány.

A Magyarországi Nyílt Dokumentum Formátum Szövetség már a 2008-ban készített tanulmányában kimutatta, hogy az ODF szabvány alkalmazásával jelentős megtakarítást lehet elérni. A szövetség álláspontja szerint a kormány mostani döntése mélyreható, valódi változást indít el, mivel lehetővé teszi, hogy a kormányzat és az e-közigazgatási szolgáltatások felhasználói, így az önkormányzatok, a vállalkozások és az állampolgárok problémamentesen alkalmazhassák a költséghatékony, nyílt szabványokra épülő szoftvermegoldásokat.

A döntés további hozadéka, hogy a gyártófüggés megszűnése következtében újabb és újabb megtakarítási formák válnak lehetővé, illetve a szabványos adatformátumok alkalmazásának köszönhetően a korábbinál hatékonyabb, átjárhatóbb e-közigazgatási rendszerek kiépítése kezdődhet meg. A gyártó semlegességre törekvés, ill. az ilyen jellegű függőség minimalizálása ráadásul hozzájárul az állami vagyon növekedéséhez is, hiszen az állam így nemcsak bérlője és felhasználója lesz a felhasznált és kifejlesztett megoldásoknak, hanem valóban birtokolja az alkalmazások feletti kontrollt. Az Európai Unió ODF szabványt használó tagállamainak tapasztalatai alapján az is további előnyt jelent, hogy a nyílt szabványok, dokumentumformátumok és ezekre épülő megoldások alkalmazásával megakadályozható a beszerzésekkel és üzemeltetéssel kapcsolatos túlköltekezés és visszaélés.

A Szövetség szerint kulcsfontosságú, hogy az oktatásban is megkezdődjék a nyílt szabványokra, így például az ODF-re épülő szoftverek széleskörű bevezetése, hogy a tanulmányaikat elvégző diákok megfelelő szinten megismerhessék ezen alkalmazások használatát.

A Szövetség felajánlja széleskörű szakmai támogatását a kormányhatározat megalkotásához, illetve az átállási folyamat problémamentes véghezviteléhez.

 

Szólj hozzá!

A magyar Ubuntu közösség online fordítóhétvégét szervez 2011. június 25-26-án, reggel 9 és délután 5 között. A fordítóhétvége elsődlegesen a Freenode ##ubuntu-hu-jam csatornáján lesz, így bárki csatlakozhat.

Ugyanakkor a közösség pécsi tagjai élő eseményt is szerveznek. Ennek helyszíne a Flamingó lesz, Pécs, Megyeri út 46. Aki szeretne részt venni az élő eseményen, küldjön egy levelet az ubuntu-pecs kukac emailstudio pont hu címre.

Témák, amikkel foglalkozni fogunk

Szólj hozzá!

Lassan itt a nyár, s talán kicsit több időd lesz rá, hogy aktívan részt vegyél a Mozilla Magyarország közösség életében. Számos módon segíthetsz nekünk abban, hogy az általad kedvelt Firefox, Thunderbird, Lightning programok még több ember számára váljanak ismertté és hasznos társsá a mindennapokban. Nem kell hozzá mély technikai tudás, csak lelkesedés és egy kis befektetett munka. A teljesség igénye nélkül pár példa: kiterjesztések és támogatási oldalak fordítása, közösséggel kapcsolatos tevékenységek, szakmai hírek és cikkek írása. Ez utóbbiak témája sokféle lehet a kiterjesztések bemutatásától kezdve, a fejlesztői blogbejegyzések fordításán át, az olyan írásokig, amelyben leírod, hogy milyen előnyeit látod a Firefox, a Thunderbird és a Lightning termékeknek. Elvárás a magyar nyelv helyes használata és fordítás esetén a fordítási irányelvek szigorú betartása. Minden más téren szabad kezet kapsz. Van egy jobb ötleted? Mi arra is nyitottak vagyunk, csak konzultálj velünk a megvalósításról.

További részletek

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása