HTML

Tiszta szoftver, rendes ház

Szabad világ, szabad gondoltak, szabad szoftverek, nyílt szabványok

Friss topikok

Linkblog

Az ütemtervnek megfelelően megérkezett és letölthető a Firefox 5 Beta számítógépekre és mobiltelefonra szánt verziója. Az új, felgyorsított kiadási ciklusoknak megfelelően a végleges változat már június 21-én megjelenhet. A kiterjedt tesztelésre szánt változat már teljességgel alkalmas a napi feladatok ellátására, de további tesztelésre és esetleg hibajavításra szorul, hogy minden szempontból tökéletes kiadás legyen a Firefox 5. Ennek megfelelően minden talált hibát érdemes jelenteni számunkra.

Mivel Firefox 4-es szériából további javítás, azaz a 4.0.2-es verzió, kiadása egyelőre nincs tervben, ezért a magyar felhasználók számára legtöbb problémát okozó hiba javítása (Firefox 4 instabilitás bizonyos weboldalakon – lehetséges megoldás) is a Firefox 5-be kerül bele, és már kipróbálható ebben a béta változatban is.

Az új ütemterv a „release early, release often” (adj ki hamar, adj ki gyakran) szellemiségének megfelelően 18 hetenként tesz elérhetővé stabil változatokat. Ez a hozzáállás segíti a szoftverfejlesztőket, hiszen több és gyorsabb visszajelzést kapnak az éppen fejlesztett funkciókról, a felhasználók nagyobb tömegétől. A felhasználók pedig hamarabb jutnak a böngésző meghatározó új funkcióihoz, teljesítmény növelő-, és hibajavításokhoz.

A Beta – a mozilla-beta tárolóból származó változatok. A minőségbiztosítási csoport ezeket a verziókat részletesen teszteli és engedélyezi a megjelenést, ha a minőség megfelel a béta kritériumoknak. Ez azt jelenti, hogy a Firefox 5 Beta-t érdemes kipróbálni, de kritikus helyen történő alkalmazása még nem ajánlott és a kiterjesztések támogatása sem teljes körű ez idő tájt. Ha ezek a tények nem zavarnak a már említett Firefox 4 instabilitás bizonyos weboldalakon – lehetséges megoldás hiba miatt mégis mindenkit arra buzdítanék, hogy a jobb böngészési élmény érdekében próbálják ki ezt a változatot.

Öt hétnyi, az Aurora csatornában eltöltött tesztelési és fejlesztési szakasz után a Firefox 5 megérett a béta állapotra és olyan új fejlesztéseket hoz, mint:

  • a Firefox csatornaváltó – amellyel könnyen válthatunk a felhasználóknak szánt csatornák között,
  • az új CSS animációk támogatása – a még jobb webélmény megteremtéséért,
  • Megnövelt Canvas, JavaScript, memória-, és hálózatkezelési teljesítmény,
  • Fokozott HTML5, XHR, MathML, SMIL, és Canvas szabványkövetés,
  • Javított helyesírás-ellenőrzés bizonyos nyelvek számára,
  • Jobb asztal integráció Linux felhasználók részére.

Firefox 5 Beta letöltése

Firefox 5 Beta – kiadési megjegyzések

Angol nyelvű bejelentés a Firefox 5 Beta számítógépekre szánt változatáról

Angol nyelvű bejelentés a Firefox 5 Beta mobil változatáról

A javítások teljes listája

Hibát talált? Még nem jelentette más? Írja le mit talált!

Szólj hozzá! · 1 trackback

süti beállítások módosítása