HTML

Tiszta szoftver, rendes ház

Szabad világ, szabad gondoltak, szabad szoftverek, nyílt szabványok

Friss topikok

Linkblog

Az előzetes terveknek megfelelően, megjelent a Firefox böngészőprogram, az Android telefonokhoz szánt Firefox és a Thunderbird levelezőkliens 6-os verziója. Megjelent továbbá a böngészőt, levelezőt és weboldal-szekesztőt egyben kínáló SeaMonkey 2.3-as verziója is. A kiadások inkrementális javításokat hoznak a sebesség, a biztonság és a stabilitás terén, de megjelennek bennük új funkciók is. A Firefox 6, a Thunderbird 6 és a SeaMonkey alapjait mindegyik terméknél a Gecko motor 6-os verziója adja. A Firefox 4-es verziója után meghatározott felpörgetett kiadási ütemterv szerint 6 hetente érkeznek az újabb kiadások. Egy verzió csiszolgatására 18 hét áll a fejlesztők rendelkezésére, amelyből 6 hét a fejlesztői (vagyis a Nightly), 6 hét az Alfa (ahogy házon belül hívják: Auróra) és 6 hét a Béta fázis. Így jut elegendő idő a fejlesztésre és a tesztelésre, valamint a hibajavításra is. Remélhetőleg a lelkesebb felhasználók tesztelik mind a Beta, mind a korábbi fejlesztési stádiumban lévő Aururóra verziókat is. A tapasztalatokat érdemes megosztani a fejlesztőkkel is a „Visszajelzés” gomb segítségével. Lássuk tehát a fejlesztések eszenciáját, hogy milyen újdonságokat hoznak az egyes programok.

Firefox 6

  • A Firefox 6 lehetőséget biztosít arra, hogy minden egyes webhely számára külön-külön jogosultságot határozzunk meg a sütik elhelyezése, a jelszavak tárolása, a felugró ablakok kezelése, a helyzetmegosztás és a kapcsolat nélküli használat tekintetében. A könnyen áttekinthető és kezelhető lap kereséssel is segíti a megfelelő házirend kialakítását. Én bízom benne, hogy ez a beállítás – akár csak a SeaMonkey 2.2-ban – külön menüpontot kap majd. De addig is marad a címsorba beírt: „about:permissions” elérési lehetőség.

  • A Kiegészítők → Bővítmények lapra tévedve most már beépítve érhető el a frissítési szolgáltatás. A „Bővítmények frissességének ellenőrzése” linkre kattintva juthatunk el a https://www.mozilla.com/hu/plugincheck/ oldalra.

  • Javult a Firefox 6 Beta böngésző HTML5, CSS3, JavaScript, WebGL, SVG és DOM szabványok és ajánlások támogatása is. Erről egy igen részletes cikk keretében a Firefox fejlesztői helyén lehet olvasni: https://developer.mozilla.org/en/Firefox_6_for_developers

  • Csökken a böngésző indulási ideje, mert az elmentett lapcsoportokat a böngésző ezentúl csak a Panorama használatakor tölti újra a program.

  • A továbbfejlesztett címsor vizuálisan kiemeli a tartomány nevét, így mindig jól látható melyik domaint böngésszük. Javult a webhely azonosításának megjelenítése is.

  • A Firefox most már a jelszavak mentésekor is felkínálja a Sync beállítását.

  • A Scratchpad révén egyszerűbben fejleszthetünk és tesztelhetünk JavaScript kódokat a böngészőben. A Web Socket támogatása is fejlődött, hiszen a protokol 07-es verziója került a programba.

  • A webfejlesztő-eszközök külön menüt kaptak a narancssárga Firefox gomb alatt.

  • A WebKonzol áthelyezhetővé vált a böngésző ablakában és támogatja az intelligens szövegkiegészítést is.

  • A fejlesztők használhatják a Window.matchMedia API-t, amely a médiatartalmak átméretezéséhez nyújthat segítséget.

  • A kiszolgáló által küldött események által pedig üzenőfal típusú alkalmazások készíthetők.

Mindezek mellett számos apróbb hibajavítás is helyet kapott a Firefox most megjelent 6-os kiadásában.

A Firefox 6 letöltése.

Thunderbird 6

  • Fejlesztések a Windows 7 alatt megjelenő témában;

  • Windows 7 ugrólisták támogatása;

  • Számos, Microsoft Outlookból származó levelek importálását érintő fejlesztés;

  • Alapértelmezett levelezőalkalmazás ellenőrzése az újabb Linux kiadásokon is jól működik.

Persze ebben a kiadásban is számos apróbb hibajavítás kapott helyet.

A Thunderbird 6 letöltése.

SeaMonekey 2.3

A SeaMonkey újdonságai a Firefox 6 és a Thunderbird 6 újdonságaiból adódnak.

A SeaMonkey 2.3 letöltése.

Mi a véleményed? Mondd el itt a fórumban és a Mozillának is.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztaszoftver.blog.hu/api/trackback/id/tr253163000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása