HTML

Tiszta szoftver, rendes ház

Szabad világ, szabad gondoltak, szabad szoftverek, nyílt szabványok

Friss topikok

Linkblog

Az OpenOffice.org fejlesztésében és népszerűsítésében közreműködők közössége független alapítványt alapítottak a projekt jövőben növekedésének elősegítésére.

Internet, 2010. Szeptember 28 – Az OpenOffice.org – a vezető szabad irodai programcsomag – fejlesztésében és népszerűsítésében közreműködők közössége a projekt felépítését érintő lényeges változtatásokat jelent be. Tíz évnyi sikeres – a Sun Microsystem anyagi és erkölcsi támogatásával megvalósuló – növekedést követően a projekt megalapítja a „The Document Foundation” önálló alapítványt, amellyel eleget tesz az alapító iratban vállalt függetlenségnek.

Az alapítvány alapköve lesz a kialakuló új ökoszisztémának ahol az egyének és vállalkozások számára lehetséges lesz a projekthez történő hozzájárulás, és élvezhetik egy minden szempontból szabad irodai programcsomag valamennyi előnyét. Az erősödő verseny és a választás lehetősége fokozza az innovációt az irodai programcsomagok piacán. Mostantól az OpenOffice.org közösségét úgy hívják: „The Document Foundation”.

Az Oracle, mint a Sun Microsystem felvásárlásával az OpenOffice.org vagyonhoz jutott vállalat, is meg lett hívva – legyen tagja az új alapítványnak – hogy hozzájárulhasson a márkanév és a közösség növekedéséhez, ahogy azt a Sun Microsystem az elmúlt tíz esztendőben is tette. Az Oracle döntésére várva a „LibreOffice” márkanév kerül bevezetésre a szoftver számára.

A The Document Foundation eredménye ennek – az eredetileg OpenOffice.org közösség független tagjainak, számos projektvezetőjének és a Közösségi Tanács (Community Council) kulcsembereinek vezetésével létrejövő – közösségi törekvésnek. Az alapítvány vezetését a fejlesztőkből és a nemzeti nyelvi projektek menedzsereiből álló Kormányzóbizottság (Steering Committee) látja el. Az alapítvány célja csökkenteni az akadályokat, melyek gátolják a felhasználókat és a fejlesztőket a termék bevezetésében, így megalkotva a valaha létezett legkönnyebben elérhető irodai programcsomagot, a LibreOffice-t.

Az alapítvány a LibreOffice márkanevet választotta az OpenOffice.org alternatívájaként, és koordinálja valamint felügyeli a szoftver fejlesztését, amelynek béta verziója elérhető a http://www.libreoffice.org webhelyen. A fejlesztők csatlakozhatnak a projekthez és hozzájárulhatnak a forráskódhoz az új barátságos és nyílt környezetben, hogy meghatározzák az irodai programcsomagok jövőjét a többi hozzájárulóval egyetemben, akik a saját nyelvükre lefordítják, tesztelik, dokumentálják, a felhasználást támogatják és népszerűsítik a szoftvert.

A hozzájárulók nevében Sophie Gautier veterán közösségi tag és a francia nyelvi csoport alapítója és karbantartója kijelentette: „Úgy hisszük, hogy az alapítvány létrehozása kulcsfontosságú lépés a nyílt irodai programcsomag továbbfejlődésében, amely felszabadítja a forráskód fejlesztését és fejlődés a projekt tekintetében is, hiszen megszünteti azt a korlátozó tényezőt, amit egyetlen kereskedelmi vállalat felügyelete jelenthet. A szabad szoftverek használata ajánlott a földkerekség minden táján. A alapítótagok csoporthoz történő csatlakozás már ma különleges lehetőségekkel kecsegtet, hogy a FLOSS (Free, Libre and Open Source Software – Ingyenes, szabad és nyílt forráskódú szoftver) történelmében egy teljesen új fejezet jöjjön létre.

Az FSF elnöke Richard Stallman üdvözölte a LibreOffice kiadását és megerősítette a csak szabad szoftver ajánló irányelveit: „Nagyon örülök annak, hogy a The Document Foundation nem ajánl nem szabad kiegészítőket az OpenOffice.org programhoz, mert ezek a legfőbb szabadsággal kapcsolatos problémák a termékkel kapcsolatban. Remélem a LibreOffice fejlesztők és az OpenOffice.org Oracle alkalmazásában álló fejlesztői is együtt fognak működni a forráskód továbbfejlesztésén.”

A The Document Foundation alapítvány honlapjáról további információk érhetők el, többek között az alapítvány küldetéséről is: http://www.documentfoundation.org
Biográfiák és képek a The Document Foundation alapító tagjairól: http://www.documentfoundation.org/foundation/.
A forráskód fejlesztéséhez hozzájárulók számára készült oldal: http://www.documentfoundation.org/developers/.
A The Document Foundation alapítvány Twitter fiókja: http://twitter.com/docufoundation és Identi.ca fiókja: http://identi.ca/docufoundation.
A bejelentéseknek szánt levelezőlista: announce+subscribe@documentfoundation.org.
Levelezőlista párbeszédek számára: discuss+subscribe@documentfoundation.org.

The Document Foundation alapítványról

A The Document Foundation alapítvány egy független, önirányító, demokratikus alapítvány, amelyet az eredetileg az OpenOffice.org közösséghez tartozó vezető tagok hoztak létre. Az alapítvány célja, folytatni azt a 10 éve tartó munkát, melyet az OpenOffice.org közössége kezdett el. Az alapítvány annak a meggyőződésnek eredményeképpen jött létre, hogy a független alapítványi forma illeszkedik leginkább a Közösség valódi értékeihez: a nyíltsághoz, az átláthatósághoz és ez a forma képes leginkább motiválni az embereket a hozzájárulásra. Az alapítvány nyitott minden egyénre aki egyetért a céljaival és hozzájárul tevékenységeihez. Természetesen az alapítvány szívesen fogat vállalti résztvevőket is (például: akik egyéneket támogatnak, hogy dolgozzanak céljaink megvalósításán a többi hozzájárulóval a közösségben).

Médiakapcsolat

Florian Effenberger (Germany)
Mobil: +49 151 14424108
E-mail:
floeff@documentfoundation.org

Olivier Hallot (Brazil)
Mobil: +55.21.88228812
E-mail:
olivier.hallot@documentfoundation.org

Charles H. Schulz (France)
Mobil: +33 6 98655424
E-mail:
charles.schulz@documentfoundation.org

Italo Vignoli (Italy)
Mobil: +39 348 5653829
E-mail:
italo.vignoli@documentfoundation.org

Címkék: közösség ingyenes szabadság újdonság fejlesztés openoffice.org szabadszoftver libreoffice

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása