HTML

Tiszta szoftver, rendes ház

Szabad világ, szabad gondoltak, szabad szoftverek, nyílt szabványok

Friss topikok

Linkblog

Tegnaptól elérhető a a Google keresőjében a Google Instant nevű szolgáltatás. A szolgáltatás lényege, hogy keresés közben megjelennek az eddig beírt keresési eredményeknek megfelelő találatok, így a keresés sokkal dinamikusabb és gyorsabb a fejlesztők szerint. Ehhez még hozzájárul, hogy a keresési kifejezés beírása közben a szolgáltatás megpróbálja kitalálni a beírandó szöveget, s ha több „ötlete” is van, hogy mire is keresünk, egy legördülő menüben jeleníti meg automatikusan. Kipróbálva a szolgáltatást valóban lenyűgöző, hogy szempillantás alatt finomodnak a találatok, ahogy az ember újabb és újabb karaktereket ad meg a kívánt keresési kifejezésből. Jól látható, hogy a szolgáltatás erősen támaszkodik a böngésző JavaScript képességeire, így a legújabb böngészők használata ajánlott. Firefox 4 Beta alatt kipróbálva a Google Instant villámgyorsan dobja fel a keresési eredményeket. A következő videóban a Google mérnökei beszélnek az új szolgáltatásról és hogy milyen új kihívásokkal kellett megküzdeniük.

A legfőbb probléma, az új módszer sávszélesség és erőforrás igényének drasztikus növekedése, hiszen elméletben minden egyes billentyű leütése új lekérdezést generál. Ez a probléma – a fejlesztő szerint – jelentősen csökkenthető az új gyorsítótárazó eljárással szerver oldalon, illetve a végletekig optimalizált JavaScript kódok a a böngésző, azaz a kliens oldalon. A Google mérései szerint minden keresésnél hozzávetőleg 2-5 másodperc spórolható meg, amely – figyelembe véve a Google keresési szolgáltatás népszerűségét – minden másodpercben 11 óra időmegtakarítást eredményez. A szolgáltatás jelenleg csak a Google.com webhelyen érhető el Firefox, Chrome, Safari és IE 8 felhasználók számára. Az elkövetkező hónapokban a többi, lokalizált verzióban is elérhető lesz az új szolgáltatás.

 

Az új szolgáltatás akcióban:

Címkék: google keresés internet újdonság böngésző

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztaszoftver.blog.hu/api/trackback/id/tr832282136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DaveeD · http://seo-world.biz 2010.09.10. 08:17:11

Szerintem rendkívül hasznos szolgáltatása lehet a googlenek, mert jelentősen meggyorsíthatja a keresést a felhasználók számára, és könnyíti a szűrést a találtai listákon.

Az erőforrás igényessége még nálunk egy kicsi problémát jelenthet, de az internetszolgáltatók sávszélessége is rohamosan fejlődik, így ez rövidtávon megoldódhat.

KAMI 2010.09.10. 16:13:50

@DaveeD: Ezzel teljesen egyetértek, próbálgattam én is a szolgáltatás, noha magyar nyelven ez az előrejelzés még nem működik, angol nyelven igencsak meggyorsítja a keresést. Eddig a sebességre sem volt panaszom, bár persze gyors gépen és általában közepes ADSL kapcsolaton próbáltam.
süti beállítások módosítása